Гвоздика – дуже поширена пряність з насиченим смаком і ароматом, що запам’ятовується. Насправді це бутони гвоздикового дерева сізігіум, що не розкрилися, яке відноситься до сімейства миртових.
Спеція багата на масла, до її складу входять:
- вітаміни групи В (тіамін, рибофлавін, ніацин, піридоксин, фолієва кислота);
- вітамін С, Е та К,
- фосфор,
- залізо,
- калій,
- кальцій,
- магній,
- цинк
- селен
- натрій
- харчові волокна.
Завдяки такому складу гвоздика чинить на організм знеболювальну, антисептичну, антибактеріальну та противірусну дію. Вона допомагає виведенню з організму зайвої рідини, зменшує запальні процеси у ротовій порожнині, має глістогінну дію.
Чим корисна гвоздика для шлунка
Гвоздика (приправа) допоможе посилити травні процеси та налагодити роботу шлунково-кишкового тракту.
Для цього потрібно розжувати 2 бутони гвоздики з 1 чайною ложкою меду за 15 хвилин до їди.
Гвоздика корисна при коліті, метеоризмі, допоможе впоратися з гастритом зі зниженою кислотністю.
Рекомендується вона і для повних людей: стимуляція травних процесів та нормалізація обміну речовин допоможе швидше схуднути.
Кому гвоздика не рекомендується
Але є протипоказання. При виразці шлунка та дванадцятипалої кишки, а також підвищеному тиску не можна застосовувати цей метод.
Вам буде цікаво: