Вівторок, 10 Грудня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВ який час доби краще з'їсти яблучко, або Чому важливо враховувати час...

В який час доби краще з’їсти яблучко, або Чому важливо враховувати час перетравлення продуктів

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб їжа приносила користь і призводила до ускладнень, треба враховувати деякі особливості засвоєння тієї чи іншої продукту.

Чому важливо враховувати час перетравлення продуктів?

Для того щоб надовго зберегти здоров’я та активний спосіб життя, потрібно не лише дотримуватися правил здорового харчування, але й враховувати час, який знадобиться організму на травлення тієї чи іншої їжі. В іншому випадку є ризик, що їжа залишиться неперетравленою, загниватиме і завдаватиме шкоди здоров’ю.

Дієтологи розділили їжу на групи згідно з часом її перетравлення.

Перша група

У першу групу входять продукти, багаті на вуглеводи. Час їх перетравлення – не більше 45 хвилин. До них відносяться:

  •  фрукти: кавун, диня, апельсин, грейпфрут, виноград – перетравлюються 30 хвилин;
  • вишня, яблуко, персик, груша, черешня, абрикос – близько 40 хвилин;
  •  овочі: сирі змішані овочі – 30-45 хвилин;
  •  бульйони та змішані салати з фруктами – близько 30 хвилин;
  •  фруктові та овочеві соки засвоюються протягом 15-20 хвилин.

Друга група

До другої групи входять білкові продукти з невеликою кількістю жиру. Час їх перетравлення – не більше 2-х годин. Це:

  •  яйця – 45 хвилин;
  •  риба нежирних сортів – 30 хвилин;
  •  риба жирніших сортів (лосось, форель, оселедець) – 45-60 хвилин;
  •  м’ясо курки – 1-2 години.

Третя група

До третьої групи належать продукти, у складі яких містяться складні вуглеводи та крохмаль. Час засвоєння – близько 2-3 годин. До них відносяться:

  •  картопля – 1,5 години;
  •  каші з усіх видів круп – 2 години;
  •  гриби – 3 години;
  •  сир з незбираного молока – 2 години;
  •  насіння (соняшника, гарбуза, кунжут) – близько 2-3 годин;
  •  горіхи, мигдаль, арахіс (сирий) – 2,5-3 години;
  •  бобові – 2,5 години.

Четверта група

До четвертої групи входять продукти, які перетравлюються понад 3-4 години. Наприклад:

  •  кава та чай з молоком;
  •  рибні консерви;
  •  м’ясо та різні тушонки, паштети (баранина та яловичина – 3-4 години, свинина – 5-6 годин).
  •  твердий сир із незбираного молока – 4-6 годин.
  •  макарони з твердих сортів пшениці – 3,5 години.

Щоб їжа приносила користь і не призводила до ускладнень, треба враховувати деякі особливості засвоєння того чи іншого продукту.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні