Вівторок, 15 Жовтня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧорнокорінь лікарський: не лише людей лікує, а й мишей із щурами відлякує

Чорнокорінь лікарський: не лише людей лікує, а й мишей із щурами відлякує

Этот материал также доступен на русском языке
Чорнокорінь лікарський росте по всій території України як бур'ян вздовж доріг, на полях, по засмічених місцях, біля жител.

Чорнокорінь лікарський – дворічна трав’яниста сірувато-м’яко опушена рослина родини шорстколистих. Цвіте у травні — червні. Чорнокорінь лікарський росте по всій території України як бур’ян вздовж доріг, на полях, по засмічених місцях, біля жител.

Чим корисний чорнокорінь лікарський

Настої і відвари чорнокореня мають болезаспокійливі, протисудомні і кровоспинні властивості. Всередину їх призначають при кашлі, кишкових коліках, при легеневих і шлунково-кишкових кровотечах, при кривавому і простому проносі.

При зовнішньому застосуванні препарати чорнокореня виявляють болезаспокійливу і протизапальну дію, стимулюють ріст волосся.

Потовчені свіжі корені прикладають до фурункулів, на місця переломів кісток для зменшення болю і для сприяння швидшому їх зростанню, на волосисту частину голови при облисінні (по 1 разу на день протягом тижня).

Відвар коренів у вигляді місцевих ванн, обмивань, примочок або компресів вживають при ушибах, переломах кісток, опіках, ранах, виразках, запальних процесах шкіри, з метою лікування зобу. В гомеопатії застосовують есенцію із свіжих коренів, зібраних восени.

Чорнокорінь заслуговує на увагу і як засіб, що має інсектицидні та ратицидні властивості. Сушену траву вживають для боротьби з мишами та пацюками, які не витримують запаху рослини, а свіжий сік або відвар із коренів — для знищення шкідливих комах (блощиць).

Застосування

Внутрішньо

  • Настій (1 чайну ложку трави або подрібнених коренів заливають склянкою окропу, настоюють до охолодження, проціджують) по чайній ложці 3 рази на день.
  • Свіжий сік чорнокореня приймають по 5 крапель 3 рази на день.

Зовнішньо

Ванни, обмивання, примочки або компреси з відвару (4 столові ложки подрібненого коріння заливають 1 л окропу, кип’ятять 15 хвилин, настоюють у закритій посудині 12 годин, проціджують).

Чорнокорінь належить до отруйних рослин і користуватися ним треба обережно, не перевищуючи допустимих доз.

Як заготовити чорнокорінь?

Для виготовлення ліків використовують корені і траву чорнокореня. Корені копають восени або навесні, добре відмивають від землі і використовують свіжими або сушать, розстеливши тонким шаром у приміщенні, що добре провітрюється.

Траву збирають під час цвітіння рослини, зрізуючи верхівки стебел завдовжки 30 см. Зібрану сировину вживають свіжою (у вигляді соку) або сушать у затінку на відкритому повітрі чи у добре провітрюваному приміщенні. Готову сировину зберігають у добре закритих банках або бляшанках, дотримуючись правил зберігання отруйних рослин.

Рослина неофіцинальна (тобто належить до рослин, з яких не дозволено офіційно виробляти лікарські засоби в країні).

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні