П’ятниця, 11 Жовтня, 2024
ГоловнаПенсійна справаДострокова пільгова пенсія: хто має право на виплати та скільки заплатять

Дострокова пільгова пенсія: хто має право на виплати та скільки заплатять

Этот материал также доступен на русском языке
Деякі професії і посади дають право дострокового виходу на пенсію. Хто може отримати таку пільгову виплату і скільки років треба пропрацювати?

Випадки бувають різні

Розмір пільгової виплати і час виходу на дострокову пенсію залежать від того, де працював майбутній пенсіонер і яку посаду обіймав.

В деяких випадках пільговий стаж зараховується у подвійному розмірі. А деякі професії дають право отримувати пенсію в розмірі 80% від зарплати і це не судді або держслужбовці.

Залежно від виду діяльності пенсійний вік зменшується на 5 або 10 років, а в деяких випадках навіть більше. Це стосується не лише шахтарів і металургів, а й багатьох інших: від електрогазозварювальників до деяких медиків. Отже, мова йде про нюанси призначення і обчислення пенсії для тих, хто працював на важкому виробництві та на шкідливих посадах.

Які професії дають право на пільги

Списки пільгових професій і шкідливих виробництв затверджувалися в різні роки окремими постановами. Вперше це було ще в 1956 році, потім оновлено у 1990-му, далі вже Кабмін затвердив свої списки в 1994 році, потім нові версії в 2003-му і 2016 роках.

Чому це важливо? Бо в яких роках людина працювала, то саме за ці роки треба дивитися списки. Можливо, в нових списках цієї професії вже немає, а раніше була, або навпаки.

Загалом в цих списках буквально тисячі різних пунктів: десятки різних виробництв і сотні різних професій та посад у відповідних галузях.

Пенсії за віком на пільгових умовах

СПИСОК №1. Тим, хто працював за списком №1, пенсію призначають в 50 років. Отримати її можуть:

  • чоловіки, якщо в них є не менше 25 років загального стажу, з яких 10 років – пільгового;

  • жінки, якщо мають 20 років загального стажу, з яких 7 років і 6 місяців – пільгового.

СПИСОК №2. Тим, хто працював за списком №2, пенсію призначають в 55 років. Вийти раніше на заслужений відпочинок можуть:

  • чоловіки, які мають 30 років і 12 з половиною стажу за списком №2;

  • жінки із загальним стажем 25 років, з яких не менше 10 років – пільгового.

Якщо пільгового стажу менше, ніж зазначено, але не менше половини від необхідного, то пенсійний вік можуть все одно на кілька років зменшити. Наприклад, чоловіку потрібно за списком №1 10 років стажу, а у нього є тільки 5 років – це рівно половина від необхідного. В такому випадку він піде на пенсію на 5 років раніше.

Кому можуть відмовити у пільговій пенсії?

Важливо також врахувати, що пільговий стаж після серпня 1992 року враховується тільки за умови, коли на підприємстві проводилася атестація робочих місць. Кожні 5 років.

Якщо атестацію не проводили, то людина втрачає право вчасного виходу на пенсію, навіть якщо працювала на дуже важкому виробництві. Або припустімо, людина працювала на заводі з 1995-го по 2005 рік. Якщо, наприклад, атестацію на підприємстві провели в січні 1997 року, а наступну не через 5, а через 6 років у січні 2003 року, то рік пільгового стажу, а саме 2002 рік, випадає.

Для кого важливий лише стаж?

Окремо для металургів і шахтарів передбачено вихід на пенсію незалежно від віку, якщо вони мають стаж за списком №1, не менший за 25 років. Тобто пішов на завод у гарячий цех у 18 років, і у 43 можна вийти на пенсію.

А є ще перелік провідних професій, на яких достатньо відпрацювати 20 років і вийти на пенсію. Наприклад, робітники очисного вибою, прохідники або сталевари. І в таких випадках атестація робочого місця не вимагається.

Для тих, хто працював саме на підземних роботах, є ще одна пільга. Навіть якщо у них немає ані 10 років за списком №1, ані навіть 5 років. Якщо вони відпрацювали колись хоча б один повний рік в шахті, то підуть на пенсію в 59 років. Головне, підтвердити пільговий стаж і мати необхідний загальний стаж.

Як підтвердити пільговий стаж?

Щоб підтвердити право на дострокову пенсію, зазвичай треба надати довідку з підприємства, що уточнює пільговий характер роботи. У довідці має бути вказано:

  • періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу;

  • професія або посада;

  • характер виконуваної роботи;

  • до якого списку відноситься ця робота (розділ, підрозділ, пункт);

  • документи, на підставі яких видано довідку.

Якщо підприємство ліквідовано, а правонаступника немає, право на пільгову пенсію розглядається на підставі архівних документів на спеціальних комісіях при обласних управліннях Пенсійного фонду.

Як обчислюються пільгові пенсії?

Пенсії за віком на пільгових умовах розраховуються, як і звичайні пенсії за віком – залежно від стажу і зарплати. Але за кожен повний рік роботи за списком №1 до стажу додається по одному року. Приміром, людина відпрацювала сталеваром повних 20 років і більше ніде не працювала, бо втратила здоров’я. Коефіцієнт стажу в цьому випадку будуть рахувати так, наче у людини 40 років стажу. Тобто це буде 40% від зарплати.

Для шахтарів є окрема пільга, що передбачена з 2008 року Законом «Про підвищення престижності шахтарської праці». Якщо чоловік має не менше 15 років підземного стажу, а жінка – не менше 7 з половиною років, то їм пенсія призначається в розмірі 80% від зарплати, але не менше трьох прожиткових мінімумів. Тобто на сьогодні для них мінімальна пенсійна виплата складає 7 083 гривні.

Що стосується пенсій за списком №2, то тут ситуація більш сумна. В цьому випадку єдина пільга – це достроковий вихід на пенсію. А сама пенсія може бути маленька. Такі люди, зазвичай, не мають дуже багато стажу. Недарма це називають шкідливим виробництвом, після якого не всім вистачає сил і здоров’я працювати далі. Втім, робота за списком №2 не подвоюється і за це нічого не доплачують.

***

Зауважимо, що люди, які працювали за списком №1 або №2, не єдині, хто має право на дострокову пенсію. В одній із найближчих публікацій ми розповімо про низку інших категорій громадян, які мають право на зниження пенсійного віку, навіть якщо вони не працювали у важкому виробництві і не мають якоїсь вислуги років.  

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні