П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПільгова пенсія: на що слід звертати увагу при оформленні документів

Пільгова пенсія: на що слід звертати увагу при оформленні документів

Этот материал также доступен на русском языке
Зазвичай для підтвердження пільгового стажу лише трудової книжки не вистачає. Необхідно, насамперед, додати довідку з підприємства, що підтверджує особливий характер роботи. І не тільки.

«Я працював ковалем ручного кування в кількох підприємствах, за трудовою мав 11 років стажу (гарячого). Коли в 50 років звернувся до Пенсійного фонду, нарахували стажу всього 9 років і 2 місяці – відмовили. Коли звернувся в 51 рік, виявилося, що за 4 роки немає атестації. Теж відмовили. 

В 55 років я знову звернувся до Пенсійного. Нарахували 4 роки 10 місяців і 51 день. Сказали, що 9 днів не вистачає – відмовили. Чи правомірно мені відмовили і що порадите мені робити? 

Анатолій Колеснік, с. Михайлівка, Вінницька обл.»

 Про вимоги до стажу…

Нагадаємо нашим читачам, що чоловіки, зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці (за Списком №1) і за результатами атестації робочих місць мають право на пенсію після досягнення 50 років при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 10 років – на зазначених роботах. Чоловікам, які мають не менше половини необхідного пільгового стажу (не менше 5 років), пенсійний вік знижується на 1 рік за кожен рік роботи за Списком №1.

Зазвичай для підтвердження пільгового стажу лише трудової книжки не вистачає. Необхідно, насамперед, додати довідку з підприємства, що підтверджує особливий характер роботи. І, звісно, має бути підтверджено проведення атестації робочих місць, якщо мова йде про періоди роботи після 21 серпня 1992 року. У тих, хто працював у шкідливих умовах до вказаної дати, атестацію не вимагають.

Атестація на підприємстві має проводитися не рідше, ніж один раз за 5 років. Якщо, наприклад, першу атестацію провели в 1995 році і її термін діяв до 2000 року, а наступну атестацію провели в 2001 році, тобто із запізненням на рік, то до пільгового стажу працівника весь цей рік зарахований не буде. Якщо атестацію не проводили загалом, то вся тяжка і чесна праця людини до пільгового стажу не увійде. Через це багато працівників втрачають право на дострокову пенсію.

 …і атестацію робочого місця

Існує постанова Кабінету Міністрів від 1 серпня 1992 року №442 «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці». Відповідно до неї керівники підприємств та організацій, незалежно від форм власності й господарювання, мають проводити атестацію робочих місць і визначати за її результатами перелік робочих місць, виробництв, робіт, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням. При цьому працівники мають бути ознайомленими з результатами атестації.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства. А контроль за цим процесом покладається на Державну службу України з питань праці.

У наведеному прикладі дуже важко рекомендувати щось дієве. Обурює, що працівники Пенсійного фонду не можуть одразу дати чіткої відповіді щодо права на пенсію і роками дають якусь примарну надію на дострокову пенсію. В цій ситуації складно шукати крайнього. Усні звернення до державних установ потім важко пришити до справи, особливо коли вже минуло кілька років.

Якщо вам в чомусь відмовляють, то треба вимагати письмову відповідь. Потім цю відповідь/рішення можна оскаржувати у вищих інстанціях, наприклад, в обласному Пенсійному фонді чи в суді. Спробувати оскаржити відмову в призначенні пенсії можна і зараз. Принаймні, щоб обласне управління перевірило правомірність дій міського Пенсійного фонду. Але, схоже, що тут ми маємо справу із недобросовісним роботодавцем, який не проводив атестацію робочих місць. Тоді вже претензії треба висувати до нього.

Можливо, на перший погляд, по трудовій книжці здавалося, що пільгового стажу достатньо, а коли справа дійшла до уточнюючих документів, то виявилося, що право на пільгову пенсію за чинним законодавством відсутнє.

Сергій Коробкін   

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні