Статті

Віщі та пророчі сни: чи варто православній людині вірити сновидінням

«Панотче, мені наснився небіжчик і він…» і далі за накатаним сценарієм: або просив щось їй передати, або, що ще гірше, кликав із собою.

Часто чую подібні міркування від людей, які прийшли до храму терміново вирішити проблему. Але насправді проблема лише в тому, що формально православні люди чинять не по-православному і вірять у сни.

Звідки пішла віра у сни

Звідки пішла віра у сни і чому, на думку Православної Церкви, вона є гріховною? А пішла вона, як і багато інших сучасних забобонів, з язичництва.

Давні язичники багато і часто ворожили, проявляючи справжні чудеса винахідливості: за польотом птахів, за нутрощами тварин тощо. І, саме собою, ворожили за снами. У великого Аристотеля був трактат «Про пророцтва уві сні», а Протагор писав: «Кожен сон має своє значення, свій сенс, і для людського життя корисно звертати на сни увагу». Через сни язичники намагалися дізнатися про волю богів, свою долю і майбутнє. Вони вірили, що уві сні боги можуть спілкуватися з ними і говорити свою волю.

Християнство принесло у світ нове одкровення про те, що Бог любить світ і людину. Це той самий Бог, який за своєю любов’ю створює світ, людину і наділяє її свободою. Нехай навіть ця свобода буде спрямована проти самого Бога. І віруючий християнин довіряє своєму Богові, знаючи, що Він заради нього був розп’ятий на Хресті.

Ця любов виключає необхідність вгадувати майбутнє. Але якщо людина, яка називає себе християнином, вірить у сни, намагається пророкувати за ними майбутнє, то вона не довіряє Богу і не має любові до Нього.

Святі Отці багато писали про віру у сни як великий гріх. Пам’ятки церковної писемності говорять про те, що християнин повинен обережно ставитися до сну, оскільки уві сні ми дуже схильні до спокус темних сил. Багато які подвижники навіть радили приймати уві сні правильне положення тіла, щоб менше піддаватися лукавим спокусам.

Сни у Святому Письмі

Але як бути зі снами у Святому Письмі або зі снами, описаними в житіях святих? Всі ми знаємо про віщі сни Йосипа. Про Божі одкровення уві сні багато є й інших прикладів.

Святі отці ділять сни на три категорії: від Бога, природні та від диявола. Природні сни – це робота нашої підсвідомості, результат нашої денної діяльності, що знайшов відображення уві сні. Бувають сни від Бога, подібні до тих, які бачили Йосип і багато інших святих. І дуже багато снів буває від лукавого, метою яких є ввести людину в оману, почати нею маніпулювати.

«Улюблені, не кожному духу вірте, а випробовуйте духів, чи від Бога вони, тому що багато лжепророків вийшло у світ» (1 Ін 4:1) – закликає нас Святе Письмо. Тому ми повинні уважно випробовувати свої сновидіння і дуже обережно до них ставиться. Для того щоб у вас був сон від Бога, треба стати святим. Ваше життя має бути присвячене боротьбі з пристрастями, а не бути пристрасним за своєю природою.

Крім цього, треба пам’ятати, що навіть великі святі дуже обережно ставилися до своїх снів, бо знали, що лукавий завжди шукає лазівку, щоб їх спокусити. Найчастіше біси з’являлися святим в образі ангелів або навіть самого Христа.

Якщо уві сні до вас «приходять» святі і кажуть, що ви вже всього в духовному житті досягли – женіть цей сон геть. А якщо він від Бога? А якщо він від Нього, то Бог знайде спосіб донести вам інформацію.

За матеріалами православної преси

Читайте також:

Метки: православ’я религия сновидіння церква

Новое на сайте

  • Новини

Гороскоп на тиждень з 7 по 13 жовтня: період змін

Весь тиждень Юпітер і Плутон стаціонарні, що сприяє уповільненню зовнішньої фізичної та соціальної активностей, але…

06/10/2024 19:54
  • Домашня енциклопедія
  • Статті

Перукарня на дому: як надійно зафарбувати сивину

Зафарбувати сивину в домашніх умовах можна різними способами, використовуючи як натуральні, так і хімічні барвники.…

06/10/2024 18:36
  • Статті

Як обрати бензопилу: поради та рекомендації

Бензопили Vitals — це один із найкращих варіантів на ринку України, який поєднує високу якість,…

06/10/2024 17:19
  • Статті

Секрети довголіття: як звичайній людині дожити до 100 років

Про те, що життя швидкоплинне, починаєш розуміти тільки з віком. Як уповільнити старіння?

06/10/2024 16:52
  • Статті

Чим корисна груша: факти про користь та шкоду груші

Груша – не менш корисний плід, ніж яблуко: один плід на день також здатний уберегти…

06/10/2024 15:55
  • Статті

Реєстр судових рішень в Україні: інструмент для відстеження випадків ухилення від мобілізації

Від початку війни на сході України та у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії у 2022…

06/10/2024 15:14