Статті

Секрети довголіття: як звичайній людині дожити до 100 років

Про секрети активного довголіття ми попросили розказати геронтолога, доктора медичних наук, професора Бориса Маньковського.

Директор Інституту геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова Борис Маньковський, член-кореспондент Національної академії медичних наук України, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України

Ми живемо менше, ніж можемо

– З точки зору геронтології*, з якого віку настає старість?

Це досить індивідуально. Але за класифікацією, люди 60-74 років – це люди похилого віку, 75-89 років – це старі люди, а старші за 90 років – це довгожителі. Але якщо людина не має хвороб, якщо вона слідкує за своїм здоров’ям, то поняття старості віддаляється.

За науковими даними, людський організм здатен жити близько 120 років. Чому на практиці середня тривалість життя значно нижча?

Справді, є наукові дослідження, які вказують на те, що тривалість людського життя може бути значно довшою, ніж насправді ми живемо. Відповідь на питання, чому ми живемо менше, ніж можемо, полягає в тому, що, на жаль, людина помирає не від старості, людина помирає від хвороб. Дожити до так званої фізіологічної смерті, тобто смерті, коли вже організм не має ресурсів для подальшого життя, на жаль, вдається тільки одиницям на нашій планеті. Тобто переважна більшість людей помирає передчасно від хвороб.

– Чи є хвороби притаманні людям у похилому віці і не характерні в молодому та середньому?

Звісно, такі є. Не можна сказати, що вони притаманні усім на 100 відсотків. Але, наприклад, деменція, коли людина вже не може без сторонньої допомоги нормально функціонувати через порушення пам’яті, у абсолютній більшості притаманна людям похилого і старечого віку. Проблема остеопорозу, коли кістки стають м’якими і втрачають свою міцність – також найбільше стосується людей похилого і старечого віку. А взагалі, коли люди старіють, ризик майже усіх захворювань зростає.

Подовжити життя можна

– Тож поняття «старість» дорівнює поняттю «хвороби»? Чи може бути інакше? Що для цього потрібно?

Це справді так. Дуже часто у старих людей є хвороби. Це так звана поліморбідність, коли декілька захворювань мають синхронний перебіг у різних стадіях свого розвитку. Вони можуть бути пов’язані між собою, а можуть і не мати спільного патогенезу, походження. Щоб цього не було, ми порушуємо питання попередження хвороб. Йдеться про здоровий спосіб життя, про контроль так званих факторів ризику: попередження цукрового діабету, артеріальної гіпертензії, атеросклеротичного ураження судин.

Дуже важливо дотримуватися здорової дієти, слідкувати за своєю вагою і не допускати ожиріння, тобто підвищеної ваги тіла, більше рухатися. Це досить відомі рекомендації, банальні і традиційні. Але вони дійсно дуже важливі. Ну і, звісно, важливо приходити на огляд до сімейного лікаря. Потрібно намагатися виявляти хворобу на самому початку її розвитку. Адже відомо, якщо хвороби діагностувати раніше, то є значно більші шанси їх вилікувати.

– Що більше впливає на тривалість життя і його якість у похилому віці: спадковість чи спосіб життя конкретної людини? Як подовжити молодість?

Дискусії щодо цього питання тривають досі. А почалися вони відтоді, як виникла наука генетика, і ми отримали інформацію про наявність генів як таких. Звісно, на стан нашого здоров’я взагалі і на тривалість життя зокрема впливає комбінація наших генетичних схильностей, спадкових факторів і факторів зовнішнього середовища. Неможливо на сьогоднішній день сказати, які з них переважають. Тому що вони всі дуже і дуже важливі. Навіть якщо людина народилася з чудовими генами, але вона зловживає палінням, алкоголем, не рухається, має зайву вагу тіла тощо, то, на жаль, будуть розвиватися хвороби і людина помре раніше. І навпаки: навіть коли є інша генетична спадковість, але людина слідкує за собою, то вона може подовжити життя.

– У дієтологів є поняття «тарілка молодості». Чи справді можна за допомогою їжі відтермінувати старість?

Не можу сказати, що можна повністю відтермінувати старість. Але справді дуже важливо дотримуватися здорового збалансованого харчування, яке має певне співвідношення вуглеводів, жирів і білків. Воно передбачає також вживання малої кількості продуктів, що містять холестерин, який відкладається на стінках наших судин. Тобто це харчування, яке не призводить до підвищення ваги тіла. Це покращує загальний стан організму, попереджає дуже велику кількість захворювань і, можна сказати, подовжує життя.

*Геронтологія – це наука, що вивчає внутрішні процеси старіння людини та способи боротьби з ним.

Метки: продолжительность жизни старение

Новое на сайте

  • Домашня енциклопедія
  • Статті

Перукарня на дому: як надійно зафарбувати сивину

Зафарбувати сивину в домашніх умовах можна різними способами, використовуючи як натуральні, так і хімічні барвники.…

06/10/2024 18:36
  • Статті

Віщі та пророчі сни: чи варто православній людині вірити сновидінням

Кожна людина бачить сни, і нерідко намагаємося розібратися з ними. З погляду психології сон як…

06/10/2024 17:58
  • Статті

Як обрати бензопилу: поради та рекомендації

Бензопили Vitals — це один із найкращих варіантів на ринку України, який поєднує високу якість,…

06/10/2024 17:19
  • Статті

Чим корисна груша: факти про користь та шкоду груші

Груша – не менш корисний плід, ніж яблуко: один плід на день також здатний уберегти…

06/10/2024 15:55
  • Статті

Реєстр судових рішень в Україні: інструмент для відстеження випадків ухилення від мобілізації

Від початку війни на сході України та у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії у 2022…

06/10/2024 15:14
  • Статті

Запалення лицевого нерва: болючість можна зняти за допомогою точкового масажу

Запалення лицьового нерва - досить поширене і хворобливе неприємне явище. Як допомогти собі?

06/10/2024 14:51