Статті

Фахівці розповіли, як і коли правильно пити овочеві соки – те, про що ви не знали

Питання читачки:

Дуже люблю морквяний сік: зранку випиваю півсклянки, додавши столову ложку сметани. Як краще пити сік – натще або після їди?

Відповідає гастроентеролог Марина Кліманова:

– Морквяний сік дуже корисний: у ньому багато каротину (попередника вітаміну А), інших вітамінів, мікроелементів. Він покращує травлення, добре впливає на печінку, нирки, жовчний міхур і всі залози організму, допомагає при різних недугах шкіри та її сухості.

Ви правильно робите, що п’єте морквяний сік зі сметаною: це допомагає жиророзчинним вітамінам краще засвоюватися.

Якщо страждаєте на запори і хочете покращити відтік жовчі, пийте сік натще. Це посилить скорочення жовчного міхура, рух їжі в кишківнику – і випорожнення налагодиться. Але якщо шлунок подразнюється, треба пити сік під час їди. Вітаміни та мікроелементи розщеплюватимуться разом з їжею, не шкодячи слизовій оболонці.

– Хочу спробувати і буряковий сік, але кажуть, що його треба розводити навпіл з водою: він надто активний.

– Буряковий сік – це фактично витяжка з буряка з великою кількістю мікроелементів, вітамінів, пектинів, а також органічних кислот, які у концентрованому вигляді подразнюють слизову оболонку.

Якщо у вас низька кислотність і здоровий шлунок, то випитий натще сік посилить вироблення соляної кислоти. А при підвищеній кислотності пити його на голодний шлунок не можна, слід розводити навпіл з водою або морквяним соком.

Важливо враховувати, що буряковий сік розслаблює кишківник і у людини, не схильної до запорів, може викликати кишкові кольки.

За матеріалами fakty.ua

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Лічильник без повірки – гроші на вітер: як уникнути переплат за газ

Багато українців не знають, що прострочена перевірка газового лічильника може обернутися значними переплатами.

14/10/2025 23:29
  • Новини

Погода в Україні на середу, 15 жовтня

Синоптик Наталка Діденко так говорить про погоду в середу: "Холодна погода, місцями навіть із нулями…

14/10/2025 22:42
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 15 жовтня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Що про це говорять астрофізики?

14/10/2025 22:13
  • Новини

Кістковий бульйон: здоров’я у тарілці чи просто смачний міф?

Кістковий бульйон називають рідким золотом і приписують йому чи не магічні властивості. Але як це…

14/10/2025 21:39
  • Новини

4,37 мільйона українців під захистом Євросоюзу, де їх найбільше

Українці продовжують шукати захист у країнах ЄС: влітку 2025 року їх побільшало на 31 тисячу.…

14/10/2025 20:59
  • Новини

«Чушка Бюрек» – чому варто їсти і як приготувати з болгарського перцю

Рецепт «Чушка Бюрек» - смачний і корисний спосіб включити болгарський перець до раціону, особливо в…

14/10/2025 19:59