Статті

Як вибрати рис для плову

Довго- та середньозернистий рис

Така крупа – класика для приготування справжнього узбецького плову. Довгий містить мінімум крохмалю, тому якщо купити рис цього виду, він не розвариться та не склеїться. Крупа добре триматиме форму на всіх стадіях приготування. Найпопулярнішими сортами для плову вважаються:

  1. Басматі. Має тонкий вишуканий смак і відмінно вбирає жир, насичуючи готову страву яскравою смаковою палітрою.
  2. Лазер. За здатністю насичуватися жиром цей довгозернистий рис поступається басмати, тому плов із ним виходить менш калорійним.
  3. Девзіра. Частково шліфований киргизький сорт червоного кольору, здатний віддавати власний смак, так і вбирати відтінки інших інгредієнтів — м’яса, часнику, спецій.
  4. Аланга. Середньозерний рис, який не схильний до розварювання і має своєрідний солодкуватий смак.

Можна також купити сорт Жасмин, проте слід пам’ятати, що його зерна мають підвищену ламкість і при цьому вимагають активного перемішування. Інакше можна отримати надмірно розварену крупу ближче до днища казана і не готову до кінця зверху.

Круглий рис

Його вибирають для приготування плову з в’язкою текстурою. Цей різновид містить багато крохмалю, який не йде повністю навіть при ретельному промиванні та замочуванні. Звідси – підвищена клейкість продукту. Найкращими сортами є Акмаржан, Адріатика, Гігант, Кенжа Гуруч. Підходить і Арборіо, хоча використовувати дорогий елітний сорт у нашому випадку нераціонально – нічого особливого він страві не додасть.

Готуємо плов правильно: нюанси та секрети

Щоб страву вдалося, важливо знати та застосовувати тонкощі її приготування. Далі наведемо деякі з них. Попри поширену думку, плов можна перемішувати. Це дозволить кожній крупинці максимально вбрати масло і насититися ароматом спецій. Але робити це слід максимально акуратно, особливо якщо йдеться про круглий рис, який швидко втрачає форму. Заважати краще кухонною лопаткою або плоскою шумівкою – вони ставляться до рису делікатніше, ніж ложка або ополоник. Підібрати потрібну кухонну приналежність можна в маркеті важливих штук Маудау – тут вони представлені в широкій різноманітності. Замочуючи крупу, не залишайте її у воді надовго. Перетриманий рис звариться дуже швидко, не встигнувши увібрати смаки та аромати інших інгредієнтів. Оптимальний варіант – пів години для круглого та півтори-дві години для довгого рису. Температура води має бути близько 50°C. І насамкінець: пропарений рис використовувати для приготування плову не варто. Він погано вбирає жир та аромати, а отже, смак страви вийде бідним та невиразним.


*на правах реклами

Новое на сайте

  • Комуналка

Забудьте про паперові платіжки: у Нафтогазі повідомили про новий спосіб оплати для споживачів

У головній компанії-газопостачальнику країни зробили важливу заяву для побутових споживачів. Що треба знати.

20/08/2025 12:37
  • Новини

Розраховувати розмір пенсії в Україні хочуть по-іншому: що зміниться

Українцям обіцяють справедливіші пенсії: у Мінсоцполітики розробляють механізм, що має виправити неспівмірність розрахунків.

20/08/2025 11:21
  • Новини

Як позбутися запаху секонд-хенду: ось що треба зробити з одягом і взуттям – секретні прийоми

Не секрет, що одяг із секонд-хенду має дуже неприємний запах, який звичайним пранням іноді взагалі…

20/08/2025 09:56
  • Новини

У 2026 році частину пенсій призупинять: кому терміново потрібно звернутися в Пенсійний фонд

Пенсійний фонд попередив: частина українських пенсіонерів ризикує залишитися без грошей уже з 2026 року. Що…

20/08/2025 09:27
  • Новини

Огірки чи кабачки: які літні овочі корисніші для організму

Огірки чи кабачки? Дієтологи зважили користь обох літніх овочів і розповіли, чим вони відрізняються.

20/08/2025 07:51
  • Новини

Навчання у вишах не всім зарахують у стаж для пенсії: пояснюємо причини

Коли приходить час оформляти пенсію, роки навчання у виші можуть відіграти значну роль. У певних…

20/08/2025 05:33