Статті

Як вибрати рис для плову

Довго- та середньозернистий рис

Така крупа – класика для приготування справжнього узбецького плову. Довгий містить мінімум крохмалю, тому якщо купити рис цього виду, він не розвариться та не склеїться. Крупа добре триматиме форму на всіх стадіях приготування. Найпопулярнішими сортами для плову вважаються:

  1. Басматі. Має тонкий вишуканий смак і відмінно вбирає жир, насичуючи готову страву яскравою смаковою палітрою.
  2. Лазер. За здатністю насичуватися жиром цей довгозернистий рис поступається басмати, тому плов із ним виходить менш калорійним.
  3. Девзіра. Частково шліфований киргизький сорт червоного кольору, здатний віддавати власний смак, так і вбирати відтінки інших інгредієнтів — м’яса, часнику, спецій.
  4. Аланга. Середньозерний рис, який не схильний до розварювання і має своєрідний солодкуватий смак.

Можна також купити сорт Жасмин, проте слід пам’ятати, що його зерна мають підвищену ламкість і при цьому вимагають активного перемішування. Інакше можна отримати надмірно розварену крупу ближче до днища казана і не готову до кінця зверху.

Круглий рис

Його вибирають для приготування плову з в’язкою текстурою. Цей різновид містить багато крохмалю, який не йде повністю навіть при ретельному промиванні та замочуванні. Звідси – підвищена клейкість продукту. Найкращими сортами є Акмаржан, Адріатика, Гігант, Кенжа Гуруч. Підходить і Арборіо, хоча використовувати дорогий елітний сорт у нашому випадку нераціонально – нічого особливого він страві не додасть.

Готуємо плов правильно: нюанси та секрети

Щоб страву вдалося, важливо знати та застосовувати тонкощі її приготування. Далі наведемо деякі з них. Попри поширену думку, плов можна перемішувати. Це дозволить кожній крупинці максимально вбрати масло і насититися ароматом спецій. Але робити це слід максимально акуратно, особливо якщо йдеться про круглий рис, який швидко втрачає форму. Заважати краще кухонною лопаткою або плоскою шумівкою – вони ставляться до рису делікатніше, ніж ложка або ополоник. Підібрати потрібну кухонну приналежність можна в маркеті важливих штук Маудау – тут вони представлені в широкій різноманітності. Замочуючи крупу, не залишайте її у воді надовго. Перетриманий рис звариться дуже швидко, не встигнувши увібрати смаки та аромати інших інгредієнтів. Оптимальний варіант – пів години для круглого та півтори-дві години для довгого рису. Температура води має бути близько 50°C. І насамкінець: пропарений рис використовувати для приготування плову не варто. Він погано вбирає жир та аромати, а отже, смак страви вийде бідним та невиразним.


*на правах реклами

Новое на сайте

  • Новини

Постільна білизна, як сніг: як засіб із кухні допоможе отримати ідеальний результат

Ідеально чиста постільна білизна – це не лише естетично, а й важливо для здоров’я. Тому…

23/11/2024 23:24
  • Новини

Незвичайне застосування цвяхів у саду: досвідчені дачники поділилися секретом високих урожаїв

Є спосіб, що допоможе змусити навіть стару яблуню плодоносити. Для багатьох садівників він може здатися…

23/11/2024 22:38
  • Новини

Погода в Україні на неділю, 24 листопада

24 листопада у північних та східних областях очікується дощ з мокрим снігом, на решті території…

23/11/2024 21:56
  • Новини

Магнітні бурі на неділю, 24 листопада 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

23/11/2024 20:57
  • Новини

Онлайн-обмін посвідчення водія: все, що потрібно знати

Автівки стали невід’ємною частиною сучасного життя, роблячи його комфортнішим і мобільнішим. Щороку все більше людей…

23/11/2024 19:37
  • Новини

Як легко очистити батареї від багаторічного бруду

Брудні батареї — справжній виклик для багатьох господинь. Якщо не приділяти їм увагу, вони накопичують…

23/11/2024 18:45