Статті

Як вибрати рис для плову

Довго- та середньозернистий рис

Така крупа – класика для приготування справжнього узбецького плову. Довгий містить мінімум крохмалю, тому якщо купити рис цього виду, він не розвариться та не склеїться. Крупа добре триматиме форму на всіх стадіях приготування. Найпопулярнішими сортами для плову вважаються:

  1. Басматі. Має тонкий вишуканий смак і відмінно вбирає жир, насичуючи готову страву яскравою смаковою палітрою.
  2. Лазер. За здатністю насичуватися жиром цей довгозернистий рис поступається басмати, тому плов із ним виходить менш калорійним.
  3. Девзіра. Частково шліфований киргизький сорт червоного кольору, здатний віддавати власний смак, так і вбирати відтінки інших інгредієнтів — м’яса, часнику, спецій.
  4. Аланга. Середньозерний рис, який не схильний до розварювання і має своєрідний солодкуватий смак.

Можна також купити сорт Жасмин, проте слід пам’ятати, що його зерна мають підвищену ламкість і при цьому вимагають активного перемішування. Інакше можна отримати надмірно розварену крупу ближче до днища казана і не готову до кінця зверху.

Круглий рис

Його вибирають для приготування плову з в’язкою текстурою. Цей різновид містить багато крохмалю, який не йде повністю навіть при ретельному промиванні та замочуванні. Звідси – підвищена клейкість продукту. Найкращими сортами є Акмаржан, Адріатика, Гігант, Кенжа Гуруч. Підходить і Арборіо, хоча використовувати дорогий елітний сорт у нашому випадку нераціонально – нічого особливого він страві не додасть.

Готуємо плов правильно: нюанси та секрети

Щоб страву вдалося, важливо знати та застосовувати тонкощі її приготування. Далі наведемо деякі з них. Попри поширену думку, плов можна перемішувати. Це дозволить кожній крупинці максимально вбрати масло і насититися ароматом спецій. Але робити це слід максимально акуратно, особливо якщо йдеться про круглий рис, який швидко втрачає форму. Заважати краще кухонною лопаткою або плоскою шумівкою – вони ставляться до рису делікатніше, ніж ложка або ополоник. Підібрати потрібну кухонну приналежність можна в маркеті важливих штук Маудау – тут вони представлені в широкій різноманітності. Замочуючи крупу, не залишайте її у воді надовго. Перетриманий рис звариться дуже швидко, не встигнувши увібрати смаки та аромати інших інгредієнтів. Оптимальний варіант – пів години для круглого та півтори-дві години для довгого рису. Температура води має бути близько 50°C. І насамкінець: пропарений рис використовувати для приготування плову не варто. Він погано вбирає жир та аромати, а отже, смак страви вийде бідним та невиразним.


*на правах реклами

Новое на сайте

  • Новини

Нові правила і нові ціни: як оновляться тарифи “Київстар” для пенсіонерів у грудні

“Київстар” піднімає ціни. Що зміниться для абонентів 60+ у наступному місяці?

19/11/2025 19:30
  • Новини

Наслідки “Мідасгейту”: “Слуги народу” виступають за зміну уряду і відставку Єрмака

Корупційний скандал навколо “Енергоатому” привів до політичної кризи в Україні. Депутати владної коаліції вимагають повного…

19/11/2025 18:30
  • Новини

Червона нитка на зап’ясті: модний талісман чи небезпечна пастка – що говорить церква

Червона нитка давно стала популярним аксесуаром, який носять на зап’ясті діти й дорослі. Комусь вона…

19/11/2025 18:00
  • Новини

Можуть їздити безплатно: на яких видах транспорту у грудні з пенсіонерів грошей не візьмуть

Проїзд безплатно чи за тарифом? Як зміняться “транспортні” пільги для літніх людей в наступному місяці?

19/11/2025 17:30
  • Новини

«Цей сон» на паузі: чому відомий український співак Степан Гіга скасував концерти

66-річний Степан Гіга на піку популярності скасовує концерти. Попри те, що його пісні вірусно розлітаються…

19/11/2025 17:00
  • Статті

Як отримати здорові рослини та гарні врожаї: головні правила підживлення

Вдале вирощування рослин — це справжнє мистецтво, в якому важливий кожен нюанс. Найголовніший фактор вдалого…

19/11/2025 16:47