Статті

Як вибрати рис для плову

Довго- та середньозернистий рис

Така крупа – класика для приготування справжнього узбецького плову. Довгий містить мінімум крохмалю, тому якщо купити рис цього виду, він не розвариться та не склеїться. Крупа добре триматиме форму на всіх стадіях приготування. Найпопулярнішими сортами для плову вважаються:

  1. Басматі. Має тонкий вишуканий смак і відмінно вбирає жир, насичуючи готову страву яскравою смаковою палітрою.
  2. Лазер. За здатністю насичуватися жиром цей довгозернистий рис поступається басмати, тому плов із ним виходить менш калорійним.
  3. Девзіра. Частково шліфований киргизький сорт червоного кольору, здатний віддавати власний смак, так і вбирати відтінки інших інгредієнтів — м’яса, часнику, спецій.
  4. Аланга. Середньозерний рис, який не схильний до розварювання і має своєрідний солодкуватий смак.

Можна також купити сорт Жасмин, проте слід пам’ятати, що його зерна мають підвищену ламкість і при цьому вимагають активного перемішування. Інакше можна отримати надмірно розварену крупу ближче до днища казана і не готову до кінця зверху.

Круглий рис

Його вибирають для приготування плову з в’язкою текстурою. Цей різновид містить багато крохмалю, який не йде повністю навіть при ретельному промиванні та замочуванні. Звідси – підвищена клейкість продукту. Найкращими сортами є Акмаржан, Адріатика, Гігант, Кенжа Гуруч. Підходить і Арборіо, хоча використовувати дорогий елітний сорт у нашому випадку нераціонально – нічого особливого він страві не додасть.

Готуємо плов правильно: нюанси та секрети

Щоб страву вдалося, важливо знати та застосовувати тонкощі її приготування. Далі наведемо деякі з них. Попри поширену думку, плов можна перемішувати. Це дозволить кожній крупинці максимально вбрати масло і насититися ароматом спецій. Але робити це слід максимально акуратно, особливо якщо йдеться про круглий рис, який швидко втрачає форму. Заважати краще кухонною лопаткою або плоскою шумівкою – вони ставляться до рису делікатніше, ніж ложка або ополоник. Підібрати потрібну кухонну приналежність можна в маркеті важливих штук Маудау – тут вони представлені в широкій різноманітності. Замочуючи крупу, не залишайте її у воді надовго. Перетриманий рис звариться дуже швидко, не встигнувши увібрати смаки та аромати інших інгредієнтів. Оптимальний варіант – пів години для круглого та півтори-дві години для довгого рису. Температура води має бути близько 50°C. І насамкінець: пропарений рис використовувати для приготування плову не варто. Він погано вбирає жир та аромати, а отже, смак страви вийде бідним та невиразним.


*на правах реклами

Новое на сайте

  • Новини

Ощадбанк оголосив про надання грошової винагороди: що треба зробити, щоб отримати сертифікат

Сертифікат покриває витрати, що відповідають його номіналу. Власник на власний розсуд може покрити витрати понад…

28/09/2024 12:18
  • Новини

10 800 грн на кожного: кого наразі запрошують на отримання грошої допомоги

Відбір буде здійснюватися на основі місцеперебування домогосподарства, його структури, статусу та доходу. Після заповнення онлайн-форми.…

28/09/2024 10:58
  • Новини

Введено нові правила передачі показань лічильників — звіт щомісяця, інакше платитимете

Ця проста процедура забезпечує розрахунок суми з урахуванням фактичного споживання. Українцям регулярно нагадують необхідність своєчасно…

28/09/2024 09:54
  • Новини

Росіяни атакували шахедами лікарню у Сумах — воєнне зведення 28 вересня

Ворог не полишає спроби просування, найгарячішими є Покровський та Курахівський напрямки. Противник завдав по позиціях…

28/09/2024 08:48
  • Новини

Треба записатися по телефону – благодійний фонд оголошує про видачу гуманітарної допомоги

Українці, які постраждали від війни, можуть отримати нову гуманітарну допомогу. Для реєстрації потрібно лише зателефонувати.

28/09/2024 08:11
  • Новини

Повернути частину пенсії: кого з українців зобов’яжуть це зробити (відео)

В деяких випадках і без того маленьку пенсію можуть урізати. Інколи Пенсійний фонд нараховує переплату…

28/09/2024 07:37