Статті

Як вибрати рис для плову

Довго- та середньозернистий рис

Така крупа – класика для приготування справжнього узбецького плову. Довгий містить мінімум крохмалю, тому якщо купити рис цього виду, він не розвариться та не склеїться. Крупа добре триматиме форму на всіх стадіях приготування. Найпопулярнішими сортами для плову вважаються:

  1. Басматі. Має тонкий вишуканий смак і відмінно вбирає жир, насичуючи готову страву яскравою смаковою палітрою.
  2. Лазер. За здатністю насичуватися жиром цей довгозернистий рис поступається басмати, тому плов із ним виходить менш калорійним.
  3. Девзіра. Частково шліфований киргизький сорт червоного кольору, здатний віддавати власний смак, так і вбирати відтінки інших інгредієнтів — м’яса, часнику, спецій.
  4. Аланга. Середньозерний рис, який не схильний до розварювання і має своєрідний солодкуватий смак.

Можна також купити сорт Жасмин, проте слід пам’ятати, що його зерна мають підвищену ламкість і при цьому вимагають активного перемішування. Інакше можна отримати надмірно розварену крупу ближче до днища казана і не готову до кінця зверху.

Круглий рис

Його вибирають для приготування плову з в’язкою текстурою. Цей різновид містить багато крохмалю, який не йде повністю навіть при ретельному промиванні та замочуванні. Звідси – підвищена клейкість продукту. Найкращими сортами є Акмаржан, Адріатика, Гігант, Кенжа Гуруч. Підходить і Арборіо, хоча використовувати дорогий елітний сорт у нашому випадку нераціонально – нічого особливого він страві не додасть.

Готуємо плов правильно: нюанси та секрети

Щоб страву вдалося, важливо знати та застосовувати тонкощі її приготування. Далі наведемо деякі з них. Попри поширену думку, плов можна перемішувати. Це дозволить кожній крупинці максимально вбрати масло і насититися ароматом спецій. Але робити це слід максимально акуратно, особливо якщо йдеться про круглий рис, який швидко втрачає форму. Заважати краще кухонною лопаткою або плоскою шумівкою – вони ставляться до рису делікатніше, ніж ложка або ополоник. Підібрати потрібну кухонну приналежність можна в маркеті важливих штук Маудау – тут вони представлені в широкій різноманітності. Замочуючи крупу, не залишайте її у воді надовго. Перетриманий рис звариться дуже швидко, не встигнувши увібрати смаки та аромати інших інгредієнтів. Оптимальний варіант – пів години для круглого та півтори-дві години для довгого рису. Температура води має бути близько 50°C. І насамкінець: пропарений рис використовувати для приготування плову не варто. Він погано вбирає жир та аромати, а отже, смак страви вийде бідним та невиразним.


*на правах реклами

Новое на сайте

  • Статті

Вікові доплати до пенсії після досягнення 65 років: що потрібно знати

Пенсіонерка звернулася до ПФУ за доплатою за вік, але отримала відмову. У чому причина і…

04/07/2025 17:34
  • Новини

Пенсійний фонд надаватиме 39 видів соцвиплат: як отримати грошову допомогу

Пенсійний фонд України отримав нові обов’язки — тепер саме він опікується багатьма видами соціальних виплат.…

04/07/2025 16:20
  • Новини

Як надають реабілітаційні послуги на Одещині, Миколаївщині та Херсонщині: Нацслужба здоров’я представила результати моніторингу

Наразі це вже четвертий  регіональний форум, який організовано за підтримки проєкту Реабілітація в Україні (Rehab4U).

04/07/2025 16:08
  • Статті

Чому китайські товари мають попит в українському бізнесі?

Український ринок демонструє стабільно високий інтерес до продукції з Піднебесної протягом останніх десятиліть. Цей тренд…

04/07/2025 15:09
  • Новини

Усього дві таблетки на відро води – і ваші огірки плодоноситимуть без зупинки до осені

Як збільшити врожай огірків за допомогою копійчаного засобу, який є в кожній домашній аптечці. Огірки…

04/07/2025 14:51
  • Новини

Ароматна та соковита галета: найпростіший рецепт, який ви обов’язково захочете повторити

Галета – це французька страва, що нагадує відкритий пиріг. Галету можна готувати із солоною або…

04/07/2025 13:43