Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаГрошіЩо відомо про долю радянських внесків: чи треба зберігати ощадкнижку

Що відомо про долю радянських внесків: чи треба зберігати ощадкнижку

Этот материал также доступен на русском языке
Багато українців досі зберігають старі ощадні книжки Ощадбанку СРСР, сподіваючись, що Ощадбанк та Міністерство фінансів України виплатять їм радянські вклади з відсотками як компенсацію за користування чужими грошима.

«Мій чоловік народився в 1936 році і має 47 років стажу, з яких 30 років – тракториста. Він має статус ветерана праці і в 1982 році був нагороджений медаллю за трудові заслуги перед Україною. Читала, що тим, у кого є заслуги перед батьківщиною, будуть доплачувати до пенсії якийсь відсоток.

І ще одне питання. У мене самої 46 років стажу. Працювала в шахті, потім на нарізних роботах в колгоспі, а останні 25 років – листоношею. Заробляли копійки і все клали в радянський «Ощадбанк». В грудні 2012 року була інформація, що можна отримати ті старі вклади. Я зібрала всі документи – і свої, і чоловіка, поїхала в місто і отримала в банку картку. Сказали: як будуть гроші, то на цю картку надійдуть. Минуло три роки, так нічого і не надійшло. Я поїхала знову, а мені сказали, що нічого про це не знають. Більше я до них не зверталася і не знаю, чи є гроші на тій карточці, чи немає».

Валентина Середа, Полтавська обл.

За які заслуги доплатять?

Закон «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» був ухвалений ще в 2000 році. Він передбачає надбавки до пенсії в розмірі від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму, що зараз становить 2361 гривню. Право на доплату залежить від наявності конкретних статусів і нагород.

В 2023 році закон зазнав суттєвих змін. Раніше доплату до пенсії за цим законом можна було отримувати і за заслуги, що були здобуті за радянських часів. Тепер такі пільги скасовано, їх залишили лише тим, хто вже встиг оформити відповідну доплату за раніше діючим законодавством. Оновлений закон передбачає пенсії за особливі заслуги перед Україною, здобуті насамперед за часів незалежності.

Так чи інакше, медаль за трудові заслуги не давала права на надбавку до пенсії ані тоді, ані зараз. Право на доплату до пенсії за особливі заслуги мали, наприклад, Герої соціалістичної праці або особи, нагороджені хоча б одним орденом України або колишнього СРСР.

Що стосується статусу ветерана праці, то надбавку до пенсії за нього законодавством також не передбачено.

Чи повернуть радянські вклади?

Після розпаду СРСР Україна гарантувала збереження вкладів і цінних паперів громадян в «Ощадному банку». До того ж в 1996 році було ухвалено Закон «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України». Ним було встановлено зобов’язання держави щодо забезпечення збереження та відновлення реальної вартості цих заощаджень і гарантування їх компенсації (в порядку, що має затверджувати Кабінет Міністрів). Кошти для їх компенсації мали б визначатися в Державному бюджеті України окремою статтею.

Справа суттєво зрушила з місця лише після 2000 року, а два найбільш значні етапи виплат відбулися у 2008 році – так звана «Юліна тисяча» (коли прем’єр-міністром була Юлія Тимошенко) і у 2012 році – так звана «Вітіна тисяча» (коли президентом був Віктор Янукович). В першому випадку видавалося на руки не більше, ніж по тисячі гривень кожному вкладнику. В 2012 році фактично було продовження попередньої ініціативи для тих, хто зареєструвався ще у 2008 році, але гроші отримати не встигнув.

Починаючи з 2013 року і по теперішній час, жодної постанови про виплату таких заощаджень не було. На жаль, жодних відомостей щодо вашої заяви на відповідну виплату у 2012 році і про долю тих грошей у нас немає.

Вас також можуть зацікавити новини: 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні