П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаГрошіЗаощадження під час війни: що буде з вкладами, якщо банк стане неплатоспроможним

Заощадження під час війни: що буде з вкладами, якщо банк стане неплатоспроможним

Этот материал также доступен на русском языке
Багато українців, які мають заощадження в банку, переживають, що через війну можуть позбутися своїх грошей. Якщо на тлі повномасштабного військового вторгнення Росії на територію України банк буде визнано неплатоспроможним, його вкладники фізичні особи отримають свої кошти у повному обсязі.

Про це у колонці для НВ Бізнес повідомила директор-розпорядниця Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут.

“У період кризової турбулентності громадяни найбільше потребують почуття впевненості. І саме цю впевненість вкладникам банків має дати ініціатива президента про запровадження 100% відшкодування за вкладами на період дії воєнного стану та трьох місяців після його припинення або скасування. Відповідні зміни вже внесені до законодавства та набули чинності з 13 квітня 2022 року”, – зазначила Рекрут.

Світлана Рекрут наголосила, що це дуже непростий і безпрецедентний для нашої держави захід.

Якщо сьогодні банк буде визнаний неплатоспроможним, його вкладники фізичні особи отримають свої кошти в повному обсязі. Це дуже непростий і безпрецедентний для нашої держави захід, який, між тим, неодноразово використовувався у світовій практиці. Цей захід був застосований під час глобальної кредитної кризи 2008 року в Ірландії, Данії, Ісландії та Німеччині. Протягом кризового періоду (у деяких країнах — до 24 місяців) гарантувалося повернення 100% від суми депозитів фізосіб. По завершенню кризи країни поверталися до своїх гарантованих обмежень. До речі, цей принцип закладено і в нашому законодавстві — через три місяці після припинення чи скасування воєнного стану гарантована сума за вкладами становитиме 600 тис. грн.», – наголосила Світлана Рекрут.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні