Статті

Чим корисна молочна сироватка і чому її шукають у продажі

Молочна сироватка здавна вважалася лікувальним продуктом. Це ефективний сечогінний, заспокійливий, загальнозміцнювальний засіб, який можна застосовувати при проносах, дизентерії, захворюваннях шкіри, каменях у сечовому міхурі, отруєннях.

При низькій жирності вона містить поживні та біоактивні речовини, які легко засвоюються організмом. На 94% вона складається з води, а решта 6% – це вітаміни групи В, лактоза, білок, кальцій, калій, фосфор, магній, пробіотики (корисні бактерії), майже всі солі та мікроелементи молока.

Користь молочної сироватки

  • Щоденне вживання 1 л молочної сироватки задовольняє 2/3 добової потреби організму в кальції, 80% – у вітаміні В2, 1/3 – у вітамінах В1, В6, В12, 40% – у калії.
  • Якщо завести корисну звичку випивати щодня вранці по одній чашці сироватки, можна швидко зміцнити свій імунітет.
  • Молочна сироватка містить особливий цукор – лактозу, який повільно всмоктується з кишечнику. Це добре тим, що процеси бродіння та газоутворення уповільнюються, а життєдіяльність кишкової мікрофлори приходить у норму. Цей продукт також корисний усім, хто має надмірну вагу.
  • Сироватка відновлює порушений водно-сольовий баланс в організмі, виводить з організму зайву рідину, а за нею токсини і зайвий холестерин.
  • Молочна сироватка відіграє важливу роль у лікувальному харчуванні, особливо для людей похилого віку. Вживаючи сироватку до їди, можна впоратися зі зниженою кислотністю шлунка.

Протипоказань сироватка не має, це такий самий корисний продукт, як кефір або простокваша. Але якщо при певному захворюванні вам порадили пити її у великих кількостях, насамперед порадьтеся з лікарем.

Як приготувати сироватку

Найпростіший спосіб – поставити молоко на скисання, підігріти і відокремити сир від сироватки. Щоправда, у цьому способі є суттєвий недолік: молоко скисає тільки сире.

Але є спосіб приготування сироватки і з пастеризованого молока.

На 1 л пастеризованого молока взяти один невеликий лимон. У молоко, що тільки починає закипати, додати сік лимона, швидко перемішати і відразу ж зняти з вогню. Молоко згорнеться і розшарується на сир і сироватку, яку потрібно буде відокремити за допомогою дрібного сита або марлі.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Статті

Сонцезахисні окуляри: модний аксесуар чи захист від хвороб очей

Вибір сонцезахисних окулярів – це не тільки про моду та фото для Instagram. Це про…

09/07/2025 19:49
  • Новини

Яловичі тефтелі в соусі: максимум смаку – мінімум клопоту

Коли немає часу на складні рецепти, ці тефтелі виручать - готуються швидко, виходять ситними та…

09/07/2025 18:59
  • Новини

Стало відомо, скільки українців живуть за межею бідності – нові дані Мінсоцполітики.

В Україні майже 9 мільйонів людей живуть за межею бідності, але державні програми підтримки охоплюють…

09/07/2025 17:58
  • Статті

Перехід на Пенсійний фонд: хто і як тепер отримуватиме соцдопомогу

З липня більшість видів допомог, які раніше оформлювали у відділах соцзахисту, тепер виплачуватиме Пенсійний фонд.…

09/07/2025 16:56
  • Новини

Помер Ігор Поклад: автор музики легендарних українських пісень

На 84-му році життя помер відомий український композитор Ігор Поклад. Його хіти «Ой, летіли дикі…

09/07/2025 16:05
  • Новини

Встигніть зібрати цибулю, інакше втратите частину урожаю: коли це потрібно зробити у 2025 році

Хочете, щоб ваша цибуля зберігалася довго? Дізнайтесь, як не проґавити ідеальний момент для збору врожаю.

09/07/2025 15:30