Статті

Чим корисна молочна сироватка і чому її шукають у продажі

Молочна сироватка здавна вважалася лікувальним продуктом. Це ефективний сечогінний, заспокійливий, загальнозміцнювальний засіб, який можна застосовувати при проносах, дизентерії, захворюваннях шкіри, каменях у сечовому міхурі, отруєннях.

При низькій жирності вона містить поживні та біоактивні речовини, які легко засвоюються організмом. На 94% вона складається з води, а решта 6% – це вітаміни групи В, лактоза, білок, кальцій, калій, фосфор, магній, пробіотики (корисні бактерії), майже всі солі та мікроелементи молока.

Користь молочної сироватки

  • Щоденне вживання 1 л молочної сироватки задовольняє 2/3 добової потреби організму в кальції, 80% – у вітаміні В2, 1/3 – у вітамінах В1, В6, В12, 40% – у калії.
  • Якщо завести корисну звичку випивати щодня вранці по одній чашці сироватки, можна швидко зміцнити свій імунітет.
  • Молочна сироватка містить особливий цукор – лактозу, який повільно всмоктується з кишечнику. Це добре тим, що процеси бродіння та газоутворення уповільнюються, а життєдіяльність кишкової мікрофлори приходить у норму. Цей продукт також корисний усім, хто має надмірну вагу.
  • Сироватка відновлює порушений водно-сольовий баланс в організмі, виводить з організму зайву рідину, а за нею токсини і зайвий холестерин.
  • Молочна сироватка відіграє важливу роль у лікувальному харчуванні, особливо для людей похилого віку. Вживаючи сироватку до їди, можна впоратися зі зниженою кислотністю шлунка.

Протипоказань сироватка не має, це такий самий корисний продукт, як кефір або простокваша. Але якщо при певному захворюванні вам порадили пити її у великих кількостях, насамперед порадьтеся з лікарем.

Як приготувати сироватку

Найпростіший спосіб – поставити молоко на скисання, підігріти і відокремити сир від сироватки. Щоправда, у цьому способі є суттєвий недолік: молоко скисає тільки сире.

Але є спосіб приготування сироватки і з пастеризованого молока.

На 1 л пастеризованого молока взяти один невеликий лимон. У молоко, що тільки починає закипати, додати сік лимона, швидко перемішати і відразу ж зняти з вогню. Молоко згорнеться і розшарується на сир і сироватку, яку потрібно буде відокремити за допомогою дрібного сита або марлі.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Грудневі виплати 2025 для пенсіонерів: хто та скільки може отримати

Усе про виплати для пенсіонерів у грудні 2025 року: вікові доплати, 1000 грн, 6500 грн,…

02/12/2025 10:54
  • Новини

Порушення тиші: як захистити свої права та змусити сусідів дотримуватися закону

Тиша — не розкіш, а базова потреба для нормального життя. Але що робити, коли власна…

02/12/2025 09:46
  • Новини

Чому варто виносити постіль на мороз: старий метод, що знову набирає популярності

Виносити постіль на холод — давній спосіб догляду, що доповнює прання й подовжує свіжість тканин.…

02/12/2025 09:01
  • Новини

Як часто споживачам доведеться платити за технічне обслуговування газових мереж?

З минулого року багато мешканців багатоквартирних будинків почали отримувати третю квитанцію за газ. Пояснюємо, скільки…

02/12/2025 07:34
  • Новини

Заявку на “тисячу Зеленського” відхилили: чи можна подати запит вдруге

Якщо держава відмовила в допомозі, чи варто намагатися отримати її повторно. Як обирають кандидатів на…

02/12/2025 06:30
  • Новини

Страховий стаж у безпеці: в Держпраці назвали ключову умова щодо трудових книжок

Перехід на електронні трудові книжки спрощує облік і для держави, і для громадян. Але чимало…

02/12/2025 05:31