Статті

Чим корисна молочна сироватка і чому її шукають у продажі

Молочна сироватка здавна вважалася лікувальним продуктом. Це ефективний сечогінний, заспокійливий, загальнозміцнювальний засіб, який можна застосовувати при проносах, дизентерії, захворюваннях шкіри, каменях у сечовому міхурі, отруєннях.

При низькій жирності вона містить поживні та біоактивні речовини, які легко засвоюються організмом. На 94% вона складається з води, а решта 6% – це вітаміни групи В, лактоза, білок, кальцій, калій, фосфор, магній, пробіотики (корисні бактерії), майже всі солі та мікроелементи молока.

Користь молочної сироватки

  • Щоденне вживання 1 л молочної сироватки задовольняє 2/3 добової потреби організму в кальції, 80% – у вітаміні В2, 1/3 – у вітамінах В1, В6, В12, 40% – у калії.
  • Якщо завести корисну звичку випивати щодня вранці по одній чашці сироватки, можна швидко зміцнити свій імунітет.
  • Молочна сироватка містить особливий цукор – лактозу, який повільно всмоктується з кишечнику. Це добре тим, що процеси бродіння та газоутворення уповільнюються, а життєдіяльність кишкової мікрофлори приходить у норму. Цей продукт також корисний усім, хто має надмірну вагу.
  • Сироватка відновлює порушений водно-сольовий баланс в організмі, виводить з організму зайву рідину, а за нею токсини і зайвий холестерин.
  • Молочна сироватка відіграє важливу роль у лікувальному харчуванні, особливо для людей похилого віку. Вживаючи сироватку до їди, можна впоратися зі зниженою кислотністю шлунка.

Протипоказань сироватка не має, це такий самий корисний продукт, як кефір або простокваша. Але якщо при певному захворюванні вам порадили пити її у великих кількостях, насамперед порадьтеся з лікарем.

Як приготувати сироватку

Найпростіший спосіб – поставити молоко на скисання, підігріти і відокремити сир від сироватки. Щоправда, у цьому способі є суттєвий недолік: молоко скисає тільки сире.

Але є спосіб приготування сироватки і з пастеризованого молока.

На 1 л пастеризованого молока взяти один невеликий лимон. У молоко, що тільки починає закипати, додати сік лимона, швидко перемішати і відразу ж зняти з вогню. Молоко згорнеться і розшарується на сир і сироватку, яку потрібно буде відокремити за допомогою дрібного сита або марлі.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Як швидко перевірити каву на якість у домашніх умовах: простий тест

Неякісна кава легко «виказує себе» у простому домашньому експерименті. Розповідаємо, як швидко перевірити якість кави.

28/08/2025 07:53
  • Новини

Після перерахунку пенсії ПФУ вимагає у киянки повернути майже 75 тисяч гривень: що вирішив суд

У Києві Пенсійний фонд вимагав у жінки повернути 74 828 гривень. Ці гроші, на думку…

28/08/2025 06:22
  • Новини

Маєте 33 роки стажу – рахуємо вашу пенсію

В Україні право на пенсію залежить від віку та страхового стажу. Розглянемо випадок, коли людина…

28/08/2025 05:32
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 28 серпня: які зміни принесе антициклон

Погода 28 серпня залежатиме від антициклону Mareike та несе суху та сонячну погоду. Вітер перейде…

27/08/2025 22:22
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 28 серпня: дозвольте собі відпочити

Щоб краще почуватися у дні магнітних бур чи напередодні, потрібно більше відпочивати та уникати стресу.

27/08/2025 21:56
  • Новини

Обережно, шахраї – ПриватБанк попереджає клієнтів про нову схему

Шахраї навчилися маскуватися під співробітників банків. Особливо часто аферисти полюють за пенсіонерами та одержувачами зарплат.…

27/08/2025 20:59