Статті

Чим корисна молочна сироватка і чому її шукають у продажі

Молочна сироватка здавна вважалася лікувальним продуктом. Це ефективний сечогінний, заспокійливий, загальнозміцнювальний засіб, який можна застосовувати при проносах, дизентерії, захворюваннях шкіри, каменях у сечовому міхурі, отруєннях.

При низькій жирності вона містить поживні та біоактивні речовини, які легко засвоюються організмом. На 94% вона складається з води, а решта 6% – це вітаміни групи В, лактоза, білок, кальцій, калій, фосфор, магній, пробіотики (корисні бактерії), майже всі солі та мікроелементи молока.

Користь молочної сироватки

  • Щоденне вживання 1 л молочної сироватки задовольняє 2/3 добової потреби організму в кальції, 80% – у вітаміні В2, 1/3 – у вітамінах В1, В6, В12, 40% – у калії.
  • Якщо завести корисну звичку випивати щодня вранці по одній чашці сироватки, можна швидко зміцнити свій імунітет.
  • Молочна сироватка містить особливий цукор – лактозу, який повільно всмоктується з кишечнику. Це добре тим, що процеси бродіння та газоутворення уповільнюються, а життєдіяльність кишкової мікрофлори приходить у норму. Цей продукт також корисний усім, хто має надмірну вагу.
  • Сироватка відновлює порушений водно-сольовий баланс в організмі, виводить з організму зайву рідину, а за нею токсини і зайвий холестерин.
  • Молочна сироватка відіграє важливу роль у лікувальному харчуванні, особливо для людей похилого віку. Вживаючи сироватку до їди, можна впоратися зі зниженою кислотністю шлунка.

Протипоказань сироватка не має, це такий самий корисний продукт, як кефір або простокваша. Але якщо при певному захворюванні вам порадили пити її у великих кількостях, насамперед порадьтеся з лікарем.

Як приготувати сироватку

Найпростіший спосіб – поставити молоко на скисання, підігріти і відокремити сир від сироватки. Щоправда, у цьому способі є суттєвий недолік: молоко скисає тільки сире.

Але є спосіб приготування сироватки і з пастеризованого молока.

На 1 л пастеризованого молока взяти один невеликий лимон. У молоко, що тільки починає закипати, додати сік лимона, швидко перемішати і відразу ж зняти з вогню. Молоко згорнеться і розшарується на сир і сироватку, яку потрібно буде відокремити за допомогою дрібного сита або марлі.

Вас також можуть зацікавити новини:

Новое на сайте

  • Новини

Щоб розмовляти з живою людиною: як з відео зв’язатися з Пенсійним фондом

Якщо у вас немає можливості скористатися телефонним зв’язком, то зв'язатися з контакт-центром Пенсійного фону і…

19/09/2024 17:39
  • Новини

Такі перевірки чекають на всіх споживачів: українця оштрафували на 100 тисяч гривень за лічильник

Споживачів попередили про покарання за прилади обліку комунальних послуг. Наразі в Україні відбуваються перевірки –…

19/09/2024 17:02
  • Статті

Експерти прогнозують подорожчання найбільш затребуваної в Україні крупи

Нині у воєнний час ситуація в українській економіці дуже нестабільна. Продукти дорожчають, а деякі стають…

19/09/2024 16:27
  • Статті

Тривоги пенсіонерів: чи можуть зменшити розмір вже призначеної пенсії у зв’язку із зміною закону

Правила нарахування мінімальної пенсії та доплати за стаж справді змінилися.

19/09/2024 15:53
  • Новини

Обов’язково закопайте на грядці сухі чорнобривці: корисний лайфхак від досвідчених городників

Сухі чорнобривці – вкрай потрібна та корисна річ для городників. Розповідаємо, що з ними треба…

19/09/2024 15:21
  • Статті

Як самостійно видати власну книжку – що потрібно враховувати

Кожен письменник мріє видати власну книжку, але далеко не усі готові це зробити самостійно, бо…

19/09/2024 15:17