Статті

Шедеври національних кухонь світу: що таке гуакамоле та з чим його їдять

Гуакамоле – це традиційна мексиканська страва, яку готують з авокадо. Зазвичай має кремову консистенцію і подається як закуска, соус або доповнення до основних страв.

Гуакамоле не лише смачна, а й дуже корисна. Сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, підтримує імунітет, допомагає знизити рівень шкідливого холестерину, покращує роботу серця та судин.

Основним інгредієнтом гуакамоле є авокадо, який має бути стиглим та м’яким.

Також в цю мексиканську страву додають:

  • лайм або лимон – для збереження кольору авокадо, який може потемніти при контакті з повітрям;

  • помідори – нарізані дрібними кубиками;

  • цибулю – використовують червону або білу, нарізану дрібними кубиками;

  • кінзу або петрушку;

  • перець чилі – зазвичай це халапеньо.

Для урізноманітнення можна додати дрібно нарізані фрукти (наприклад, манго або гранат) або навіть трішки сметани чи сиру, щоб зробити текстуру ніжнішою.

Також гуакамоле можна поєднувати з будь-якими стравами, наприклад:

  • намащувати на підсмажений хліб для корисного перекусу;

  • додавати в овочеві салати як заправку;

  • намащувати на яєчню або омлет;

  • додавати в бургери і сандвічі замість майонезу.

Гуакамоле також добре поєднується з рибою, морепродуктами і зі смаженим м’ясом.

Гуакамоле з лавашем

Авокадо – 2 зрілі плоди, помідор – 1 штука, червона цибуля – 1-2 штуки, часник – 1-2 зубчики, лайм – 1 штука, лаваш, сіль, чорний перець та петрушка – за смаком.

Розрізати авокадо навпіл, видалити кісточку і ложкою витягнути м’якоть в миску. Розім’яти авокадо виделкою до бажаної консистенції (деколи роблять гуакамоле більш пюреподібним, деколи зі шматочками). Нарізати помідор, червону цибулю і часник дрібними шматочками. Змішати їх з авокадо, туди вичавити сік лайма, посолити і поперчити за смаком. Також додати нарізану петрушку або кінзу для більшого аромату. Добре перемішати всі інгредієнти. Загорнути начинку в лаваш і підсмажити на сухій сковороді до рум’яності. Також можна нагріти сковороду на середньому вогні без олії. Розрізати лаваш на невеликі квадрати або трикутники, обсмажити до хрусткої текстури (по 1-2 хвилини з кожного боку). Потім викласти гуакамоле в миску або на тарілку і подати з обсмаженим лавашем.

Гуакамоле з квасолею

Авокадо – 2 штуки, консервована квасоля – 1 банка, цибуля – 1 штука, часник – 2 зубчики, сік лимона, свіжа зелень, кунжут, горіхи, перець та сіль – за бажанням.

Розрізати авокадо навпіл, ложкою вибрати м’якоть у миску і розім’яти до бажаної консистенції. Додати до авокадо червону квасолю і дрібно нарізані цибулю, часник, зелень, влити сік лимона, посолити і поперчити. Якщо любите гострі страви, додайте дрібно нарізаний чилі. Ретельно перемішати всі інгредієнти до однорідної маси. Можна подати зі смаженою або вареною рибою.

Гуакамоле з кускусом

Кускус (за бажанням можна замінити пшеничною або вівсяною крупою) – 1 склянка, авокадо – 1 штука, лук – 1 штука, огірок – 1 штука, помідор – 1 штука, солодкий перець – 1 штука, кукурудза солодка, сік лимону або лайма, зелень, рослинна олія, сіль та перець – за смаком.

Кускус відварити згідно з інструкцією на упаковці. Розрізати авокадо, видалити кісточку і ложкою вийняти м’якоть. Розім’яти виделкою до однорідної маси. Додати сік лайма або лимона, сіль і перець за смаком. Нарізати кубиками помідор, солодкий перець, огірок і цибулину, порубати зелень. Змішати кускус, гуакамоле, нарізані овочі та кукурудзу. Заправити рослинною олією і перемішати.

Курка, фарширована гуакамоле

Куряче філе – 1 штука, авокадо – 1 штука, цибуля – 1/2 штуки, часник – 1 зубчик, сметана, твердий сир (за бажанням), сік лимону, кінза або петрушка, сіль і перець за смаком.

Розрізати курячі філе вздовж, не дорізаючи до кінця, щоб вийшла кишенька. Приготувати гуакамоле із зазначених інгредієнтів. Наповніть кишеньку філе гуакамоле. За бажанням м’ясо зверху можна посипати твердим сиром, який треба натерти на дрібній тертці, і накрити фольгою. Запікати фаршироване філе у духовці при температурі 180 градусів близько 25-30 хвилин. Подати страву зі сметаною.

 Читайте  також:

Новое на сайте

  • Новини

Який хліб корисніший насправді – чорний чи білий: для багатьох це буде несподіванкою

Чимало людей переконані, що їсти з хлібом – погана звичка. Чи справді хліб може нашкодити?…

19/09/2024 23:46
  • Статті

Що таке депозити до запитання?

Цей вид депозиту працює як скарбничка: ваші гроші не тільки зберігаються, але й приносять дохід.…

19/09/2024 23:19
  • Новини

Догляд за полуницею восени – багато садівників припускаються помилки, яка може коштувати врожаю

Полуниця потребує догляду не лише навесні та влітку, а й восени, коли вона готується до…

19/09/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 20 вересня

20 вересня очікується сонячна погода без опадів по всій Україні.

19/09/2024 22:19
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 20 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

19/09/2024 21:37
  • Статті

Що робити, якщо за живу людину в церкві поставили свічку за упокій

Церква – це не місце, де працюють «магічні принципи». У Церкві не працює закон сліпої…

19/09/2024 19:33