Статті

Чим відрізняється озима пшениця від ярої?

Головна відмінність — період посіву. Восени висівається саме пшениця озима, й найкращий період для цього триває з вересня до жовтня. В такому випадку культура перезимовує, а навесні продовжує зростання. Відповідно, яра — висівається весною у квітні-травні, коли температура ґрунту підходить для її проростання.

Отже, відрізняється й тривалість вегетаційного періоду. Тобто озима зернова культура має тривалий вегетаційний період — близько 8-9 місяців, що дає змогу накопичувати більше поживних речовин, формуючи кращий урожай. Яра пшениця росте швидше — за 3-4 місяці.

Слід зазначити, що відмінності мають і такі особливості, як урожайність і якість зерна. А саме: озима пшениця зазвичай дає вищий врожай завдяки кращій розгалуженості кореневої системи та ефективному використанню вологи. В той самий час яра зернова культура частіше використовується для отримання високоякісного зерна для борошна завдяки кращим хлібопекарським властивостям культури.

Також вважається, що озима пшениця дуже стійка до заморозків та посухи, але потребує захисту від можливих весняних шкідників і хвороб. Яра пшениця менш стійка до посухи, але краще переносить короткі періоди тепла.

Агротехнічні особливості

Озима пшениця потребує підготовки ґрунту до зимівлі, що включає внесення добрив восени. Важливо також вибрати стійкі до хвороб сорти та правильно розрахувати густоту посіву, аби уникнути втрат під час зимівлі. Яра пшениця – має інші вимоги: швидке прогрівання ґрунту, достатню кількість вологи в період проростання та своєчасне підживлення мінеральними добривами для активного росту.

Вам буде цікаво дізнатися, який вид зерна краще обрати в конкретному випадку:

  1. Якщо ваше господарство розташоване в північному регіоні з суворими зимами, варто віддати перевагу озимим сортам, які чудово пристосовані до зимових умов.
  2. Для отримання високоякісного зерна з відмінними хлібопекарськими властивостями варто розглянути яру культуру.
  3. При плануванні сівозміни враховуйте, що озимі сорти добре підходять після бобових та ріпаку, тоді як яра — після коренеплодів та зернових культур.

Різниця між озимими та ярами сортами пшениці значною мірою визначається агротехнічними потребами та кліматичними умовами. Озимі варіанти вирощуються для стабільного врожаю в складних умовах, тоді як яри дозволяють отримати якісне зерно за коротший період.

Такі відмінності дають фермерам можливість обирати оптимальні сорти пшениці залежно від потреб ринку та кліматичних умов.


*на правах реклами

Новое на сайте

  • Новини

Штрафи власникам незареєстрованих собак: кого змусять платити та які суми (відео)

В Україні впровадили обов'язкову реєстрацію собак. Що потрібно знати про нововведення та чи всім доведеться…

19/05/2025 10:37
  • Статті

Солодше за мед: найсмачніші сорти слив для домашнього саду

Слива - популярна культура в наших садах, але багато садівників не можуть визначитися, який сорт…

19/05/2025 10:07
  • Новини

П’яти категоріям українців надають безкоштовні продуктові набори: як отримати гуманітарну допомогу

Частина українців можуть отримати продукти харчування абсолютно безкоштовно. Куди звертатись.

19/05/2025 08:50
  • Новини

Пенсійний фонд попередив пенсіонерів, субсидіантів та пільговиків: це потрібно зробити протягом 10 днів

Щоб соціальні виплати не зменшили й продовжували нараховувати вчасно, частині українців потрібно написати заяву в…

19/05/2025 07:39
  • Новини

Свята та народні прикмети 19 травня – чому сьогодні не можна стригти волосся і нігті

19 травня в Україні відзначають Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника., День сімейної медицини…

19/05/2025 06:37
  • Новини

Доведеться заплатити за старі і нові квартири: платіжки прийдуть до 1 липня – готуйте гроші

Платіжки з конкретними сумами отримають українці до 1 липня. Але вже зараз ви можете порахувати,…

19/05/2025 05:33