Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯкі події Церква згадує у день Усікновення глави святого Іоанна Предтечі

Які події Церква згадує у день Усікновення глави святого Іоанна Предтечі

Этот материал также доступен на русском языке
29 серпня (за новоюліанським календарем) та 11 вересня (за юліанським) православні християни згадують Усікновення голови Пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна – насильницьку смерть великого пророка Божого.

Святий Іван передбачив пришестя Месії і хрестив Господа Ісуса Христа у водах річки Йордан. «Немає долі більш величної та трагічної», – писав митрополит Сурозький Антоній.

Проповідь Іоанна Предтечі була нетривалою. Приготувавши людей до прийняття Спасителя, він закінчив своє життя мученицькою смертю. Незабаром після хрещення Господнього Іван був ув’язнений галілейським царем Іродом. Цей галілейський цар Ірод Антіпа був сином того самого Ірода Великого, який убив 14 тисяч немовлят Віфлеєма.

Іоанн викривав царя Ірода в тому, що він, за життя свого брата Пилипа, одружився з його дружиною Іродіадою. Іродіада озлобилася за це на Іоанна і просила Ірода, щоб він убив його. Але Ірод не погоджувався, бо вважав Іоанна великим пророком і боявся народу, але на догоду дружині кинув його до в’язниці. Іродіада ж не задовольнилася цим, тим більше, що сам Ірод прислухався до настанов Іоанна і в багатьох випадках чинив за його словами.

Минув майже рік. Ірод, святкуючи день свого народження, влаштував бенкет для своїх вельмож, тисячників і старійшин галілейських. На бенкет увійшла дочка Іродіади Саломія і стала танцювати, і догодила Іродові та тим, хто був на бенкеті.

Ірод сказав їй: «Проси в мене чого хочеш», і клявся, що віддасть їй навіть до половини царства. Вона вийшла і спитала у своєї матері, чого їй просити у нього. Іродіада відповіла: «Голову Іоанна Хрестителя».

Саломія швидко повернулася до Ірода і сказала: «Хочу, щоб ти зараз же дав мені на тарелі голову Івана Хрестителя».

Ірод засмутився, але не міг при гостях порушити клятву; і він послав воїна до в’язниці відсікти голову Іоаннові. Воїн, виконавши наказ царя, приніс на тарелі голову Іоанна Хрестителя і віддав Саломії, а Саломія віднесла матері своїй Іродіаді.

Учні Іоанна, почувши про смерть Іоанна Хрестителя, прийшли, взяли його тіло і поховали. (Див.: Мф. 14, 1-12; Мк. 6, 14-29; Лк. 9, 7-9).

Божий гнів обрушився на тих, хто зважився занапастити пророка. Саломія переходила взимку річку Сікоріс і провалилася під кригу. Голову її, відрізану гострим льодом, принесли Іродові та Іродіаді, як колись принесли їм голову святого Іоанна Предтечі, а тіло її так і не знайшли. Аравійський цар Арефа направив свої війська проти Ірода і завдав йому поразки. Римський імператор у гніві заслав Ірода разом із Іродіадою до Іспанії, де вони загинули.

У день Усікновення глави Іоанна Предтечі встановлено суворий піст. Православна Церква шанує Іоанна Предтечу вище за всіх святих, після Богоматері.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні