Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаРізнеЯк налагодити сон і чому важливо висипатись уночі

Як налагодити сон і чому важливо висипатись уночі

Этот материал также доступен на русском языке
Здоровий повноцінний сон необхідний для нормального функціонування всіх систем організму.

Запитання читачки:

Моя мама хворіє, мені доводиться часто вставати до неї ночами, і в мене порушився сон. Вдень погано почуваюся. Порадьте, що можна зробити?

Відповідає невролог Тетяна Майкова:

Навіть якби ви мали можливість після неспокійної ночі проспати цілий день, це не допомогло б відпочити і запастися енергією.

Енергетичні молекули виробляються мозком у першій половині ночі і потім надходять у мозкові депо. Не запаслися енергією – не зможете підтримувати організм у нормі.

Висновок один: уночі ви повинні висипатися (хоча б кілька разів на тиждень), інакше просто зляжете і не зможете допомогти ні мамі, ні собі.

Треба або домовлятися з іншими родичами, або найняти доглядальницю, яка б підміняла вас через день чи два. Через постійні нічні пробудження може порушитися циклічність сну. А десинхроноз (порушення сну) вилікувати дуже складно. Ним, наприклад, страждають жінки, які після пологів протягом року змушені постійно вставати вночі до малюка.

Нічний сон нічим неможливо замінити: під час нього виробляються багато гормонів, білків, інших речовин. Він життєво важливий.

Невролог Тетяна Майкова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні