Середа, 11 Вересня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому в Пенсійному фонді не зараховують північний стаж

Чому в Пенсійному фонді не зараховують північний стаж

Этот материал также доступен на русском языке
Робота в районах Крайньої Півночі до 1991 року за певних умов зараховується до стажу в полуторному розмірі, тобто один рік роботи зараховується як один рік і шість місяців.

«Я працював за полярним кругом. Надсилаю вам копії архівних довідок, які мені звідти надсилали, та копію трудової книжки із записом, який мені зробили на півночі. Виходить, що у відділі кадрів мені зробили безграмотний запис і місцевий Пенсійний фонд відмовив у зарахуванні цього пільгового стажу. Прошу порадити, що мені робити в цій ситуації.”

Євген Гончар, Одеська обл.

Робота в районах Крайньої Півночі до 1991 року за певних умов зараховується до стажу в полуторному розмірі, тобто один рік роботи зараховується як один рік і шість місяців. Це відбувається за умови, якщо людина працювала там на підставі укладання строкового трудового договору. Грубо кажучи, якщо людина приїхала спеціально на північ із інших регіонів працювати там за контрактом, тоді їй надавалися певні пільги, в тому числі і щодо обчислення стажу.

У трудовій книжці у вас є записи про роботу на підставі відповідних наказів. Але немає даних, що укладався трудовий договір. Інколи в таких випадках безпосередньо в трудовій книжці проставлявся спеціальний штамп, в якому було чітко зазначено, що людина працювала на Крайній Півночі і мала відповідні пільги.

Кращий варіант для підтвердження такого пільгового стажу є, безпосередньо, самі угоди, якщо вони збереглися на руках. Також у деяких випадках підтвердженням міг би стати документ бронювання житла у відповідних районах на час роботи. Бо таку бронь надавали саме тим, хто приїхав працювати за договором. Усі ці пільги прописувалися у самих угодах.

Якщо взяти до уваги архівну довідку, що вам надіслали з міста Надима, то там так само зазначено лише факт роботи з травня 1972 до січня 1973 року. Водночас у довідці прямо вказано, що в архівних документах відомості про укладання строкового трудового договору відсутні. У цьому випадку у Пенсійного фонду просто немає підстав, щоб зараховувати цей період у пільговому обчисленні.

А от друга довідка за роботу з лютого до жовтня 1973 року у «Главсибтрубопроводстрой», що також знаходилося у Ямало-Ненецькому автономному окрузі, чітко підтверджує пільговий характер роботи. Тут вказано і факт укладання строкового трудового договору, і наявність пільг щодо обчислення стажу, і про встановлення північного коефіцієнту до зарплати. За цією логікою вказаний невеличкий період роботи мали б зарахувати до стажу у полуторному розмірі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні