Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПітниця: що потрібно знати про що неприємну реакцію на літню спеку

Пітниця: що потрібно знати про що неприємну реакцію на літню спеку

Этот материал также доступен на русском языке
Через аномальну спеку цього літа від пітниці люди стали страждати частіше. І треба розуміти, як діяти правильно, аби вона минула якомога швидше.

Якою буває пітниця?

  • Найлегша форма хвороби — кристалічна пітниця. Цей вид пітниці проявляється у формі пухирців рожевого кольору в діаметрі до одного міліметра. Зазвичай висип безболісний, не супроводжується сверблячкою.

  • У глибших шарах шкіри розвивається червона пітниця. Симптоми включають червоні пухирці, іноді виникає свербіж або поколювання в ураженій області. Наповнення пухирців каламутне, навколо розташована червона обвідка. При тривалому перебігу захворювання можуть з’явитися мокнучі кірочки. Їх наявність вказує на приєднання інфекції.

  • Іноді пухирці червоної пітниці з рідиною запалюються і заповнюються гноєм. Так виникає папульозна пітниця — ускладнення червоної пітниці. У діаметрі пухирці — 1–2 міліметри, уражена ділянка може свербіти, набрякати, спостерігається почервоніння.

Як позбутися висипу?

Висип зазвичай проходить без лікування. Уникати перегрівання і тримати шкіру сухою — усе, що потрібно робити при кристалічній та червоній пітниці. Коли температура шкіри знизиться, висип зазвичай минає протягом 2–3 днів.

Не рекомендується використання олій або кремів на основі вазеліну або мінеральних олій, щоб уникнути подальшої закупорки потових каналів і посилення симптомів пітниці.

Найпоширенішим ускладненням пітниці є гнійне запалення висипу. Це призводить до підвищення температури та погіршення загального стану людини. У такому випадку треба обов’язково звернутися до лікаря.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні