Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаРізнеЧи варто запам'ятовувати сновидіння і як налагодити сон - що про...

Чи варто запам’ятовувати сновидіння і як налагодити сон – що про це говорять фахівці

Этот материал также доступен на русском языке
Сон - це уривки пам'яті, вражень, фантазій. Мозок переживає якусь емоцію, яку не до кінця пережив вдень.

Питання читачки:

Мені практично щоночі сняться сни. Я пам’ятаю всі. Вони тривожні, барвисті. А вранці почуваюся втомленою, розбитою, наче не спала. Як з цим боротися?

Відповідає невролог Тетяна Майкова:

– Сновидіння не треба намагатися трактувати. Сон – це уривки пам’яті, вражень, фантазій.

Мозок переживає якусь емоцію, яку не до кінця пережив вдень. Ми бачимо сновидіння, коли глибокий повільний сон перетворюється на поверхневий. Коли людина спить, знімається емоційне навантаження.

Але інші ваші скарги – на відчуття втоми, розбитості після сну – говорять про симптоми тривожного розладу, можливо, депресії. Нічні проблеми пов’язані з денними. Їх треба вирішити самостійно або звернувшись до лікаря – невролога, психотерапевта.

Звичайно, людина не повинна пам’ятати всі сни. Ми можемо запам’ятати останній сон, який наснився перед пробудженням. Вранці, коли перемикається робота нічної системи на денну, сни мають забуватися. А якщо нічна система продовжує працювати протягом дня, людина не почувається бадьорою, наче не відпочивала. Є спеціальні прилади, які дозволяють прочитати сон, визначити його циклічність, дізнатися, які фази сну присутні, в якій послідовності.

Сон треба відрегулювати, адже неякісний сон та безсоння є дуже небезпечними для організму. Уві сні відбувається велика робота: виробляються енергетичні молекули – АТФ, які зберігаються у депо мозку і витрачаються у стресових ситуаціях.

Багато гормонів, білків, інших найважливіших речовин організм також виробляє вночі. Ось чому нормальний сон треба відновити. Вважається, що у жінок він має тривати сім годин, а у чоловіків – вісім.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні