Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяКонсервація: чим ласуватимемо взимку - маленькі секрети вдалих заготовок

Консервація: чим ласуватимемо взимку – маленькі секрети вдалих заготовок

Этот материал также доступен на русском языке
Літо – сезон консервування овочів та фруктів. Аби їх смак не засмутив вас взимку, треба не припускатися деяких поширених помилок.

Раніше ми ділилися рецептами домашньої консервації.

Чому огірки стають м’якими?

Виявляється, головна помилка полягає в надто великій кількості часнику. Зрозуміло, зовсім без цього гострого овочу обійтися не вдасться, адже смак заготовок багато в чому залежить від того, чи є часник у рецепті. Але переборщувати з цим інгредієнтом точно не варто, адже саме він здатний зробити консервовані огірки м’якими. А якщо ви хочете надати огіркам додаткової пружності та хрускоту, додайте до інших інгредієнтів дубове листя.

Щоб компоти і варення були корисними

Всередині кісточок вишень, черешень, абрикосів, персиків міститься амігдалін, здатний перетворюватися в організмі на синильну кислоту, що діє як отрута. Синильна кислота, поза сумнівами, потрапляє у вже готовий консервований продукт. І ця отрута буде концентруватися в м’якоті все більше, поки варення або компот зберігатиметься. Тому краще для консервації використовувати ягоди без кісточок, роками не зберігати компоти і варення і не переварювати їх після декількох років зберігання. Мікроскопічні гриби цвілі отруюють організм, а боротися з ними марно.

Аспірин може зашкодити

Аспірин (ацетилсаліцилову кислоту) у банки з огірками або помідорами додають з доброю метою, щоб підвищити кислотність продукту і його схоронність. Але їй там не місце зовсім. Річ у тому, що саліцилати у великих дозах подразнюють шлунок, провокують алергічні реакції там, де їх зовсім не було. В соліннях заправляє балом кислота природна, молочна, а не саліцилова.

Чи є обов’язковою стерилізація

Дедалі частіше в інтернеті можна побачити рецепти консервування овочів без стерилізації. Це дуже небезпечний шлях. Навіщо стерилізувати окремо банки, а потім – банки з заготовками? Лише так в них знищуються усі шкідливі бактерії і мікроорганізми, які могли б зіпсувати смачний продукт і зробити його небезпечним.

Підготувала Світлана Комісаренко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні