Субота, 5 Жовтня, 2024
ГоловнаСтаттіМіста, села, місця, які сьогодні на слуху: Білозерка - селище природних джерел...

Міста, села, місця, які сьогодні на слуху: Білозерка – селище природних джерел і храмів

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні ми розповімо про село Білозерка Херсонської області, яке славиться унікальними природними джерелами, а також кількома храмами.

Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається. Сьогодні – про селище Білозерка Херсонської області. Його мешканці постійно страждають від обстрілу російських загарбників.

Заснували козаки, а володів Ганнібал

Білозерка розташована на березі озера Біле (приблизно 10 кілометрів від Херсону). Кількість жителів у селищі до 2022 року становила 9564 особи.

Історія селища почалася в середині XVIII століття, коли тут почали селитися запорізькі козаки, а переважна більшість мешканців була переселенцями з Правобережної України. Першим власником Білозерки був генерал-цехмейстер Іван Ганнібал. Насамперед він збудував у Білозерці храм Святого Іоанна Предтечі, архітектором якого був Іван Ситников. Потім Ганнібал продав маєток князю Безбородку, а трохи згодом селище перейшло до родини Миколи Скадовського.

1918 року на території області встановилася радянська влада, проте дуже скоро ради були витіснені з південної частини України. Її почала контролювати адміністрація Української держави, а у селищі перебували німецько-австрійські війська.

Потім кілька разів Білозерка переходила з рук в руки і зрештою, 1920 року, була остаточно підпорядкована радянській владі. У серпні 1941 року селище потрапило під німецьку окупацію і було звільнене лише навесні 1944 року дивізією під командуванням генерала Василя Маргелова.

Визначні місця Білозерки

Навколо Білозерки є багато природних пам’яток. До них належать Білозерські джерела, де облаштована «ванна молодості», яка має температуру від 12 до 14 градусів тепла будь-якої пори року.

Поруч розташований Бакайський жолоб – загальнозоологічний заказник місцевого значення.

У селищі в різний час було збудовано храми Миколи Чудотворця, Вознесіння Господнього та Іоанна Предтечі.

Білозерка перебуває під прицілом ворога

Буквально з перших днів російського вторгнення в Україну Білозерку було окуповано російськими військами. Але вже восени Збройні сили України завдали удару по ангару, в якому базувалися російські війська, які окупували селище. Протягом місяця внаслідок контрнаступу на Херсонщині українські захисники вигнали окупантів з Білозерки і звільнили селище.

Тим не менш, після звільнення Білозерка перебуває під вогнем російської армії. Агресор порушує всі можливі міжнародні конвенції та способи ведення війни, обстрілює не лише житлові райони, а й лікарню, а також пересічних людей під час отримання гуманітарної допомоги. Неодноразово селище обстрілювали запалювальними бомбами, зокрема у нічний час. Після кожного обстрілу гинуть і зазнають поранень місцеві жителі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні