Статті

Краса і здоров’я: як втрачати вагу, не завдаючи шкоди організму

«Ревізія» харчових звичок

Часом наші уявлення про власне харчування трохи викривлені. Тому дієтологи радять розпочати з аналізу. Спробуйте кілька днів вести щоденник харчування. Просто фотографуйте все, що їсте протягом дня, навіть якщо це маленьке печиво, коли забігли на кухню. А ввечері запишіть усе. Результат може дуже здивувати. Часто люди, які вважають, що їдять дуже мало, насправді не мають повноцінного сніданку або обіду, зате замінюють їх великою кількістю шкідливих перекусів. Тож кількаденний моніторинг допоможе визначити «слабкі» місця і змінювати звички.

Будуйте реальні плани

«Від завтрашнього дня я буду займатися спортом» – звучить красиво, але, на жаль, нереально. Краще ставити собі посильні завдання. Наприклад: «від завтрашнього дня я буду щовечора гуляти 15 хвилин». Звичка до піших прогулянок після вечері буде не тільки приємним, але й корисним ритуалом. З часом зможете збільшувати тривалість та швидкість ходьби.

Небезпечніший голод фізичний чи емоційний

Люди їдять не тільки тому, що голодні, а від нудьги або в тривожному стані. «Заїдати» проблеми – не найкращий спосіб. Звичайно, існують моменти в житті, коли кілька шоколадних цукерок можуть покращити емоційний стан. Але загалом не варто себе заспокоювати або нагороджувати їжею.

На застіллі є вибір між солодким напоєм і водою – оберіть воду. Замість пломбіру в шоколаді купіть заморожений сік. Не можете почати день без канапки з маслом і сиром, «забудьте» купити масло або замініть білу булку на шматочок чорного або висівкового хліба. Не вдається пройти повз кондитерський відділ у магазині – замість кілограма цукерок купіть дві штуки, але справді смачних і якісних. Якщо звикли пити чай з однією ложкою цукру, зменште його кількість до половини. Загалом не робіть різких переходів на правильне й корисне харчування. Змінюйте звички поступово – це легше і фізично, і психологічно. Візьміть за правило кожен прийом їжі доповнювати салатом – якраз влітку це робити дуже зручно і бюджетно.

Втративши 5-10% маси тіла, людина відчуває покращення самопочуття. Проте неправильне схуднення, занадто швидке або з виключенням з раціону важливих продуктів, призводить до зворотного ефекту. Серед негативних наслідків такого процесу лікарі називають зниження кількості м’язової тканини, утворення каменів в жовчному міхурі, дефіцит поживних речовин. Крім того, різке схуднення призведе до повторного набору ваги.

Використання цукрозамінників: користь чи шкода

Людям, які люблять десерти, при схудненні доводиться відмовлятися від ласощів. Дехто вирішує домогтися солодкого смаку цукрозамінниками. Чи можна це робити, розповіла дієтолог-нутриціолог київського медичного центру «Доказові» Тетяна Миненко.

  • Цукор – це вуглевод, який насичує організм енергією. Ніби й непогано, якби не багато «але». Можемо перелічити, який негативний вплив на людський організм має неконтрольоване вживання цукру: викликає інсулінорезистентність, провокує карієс, призводить до погіршення стану шкіри, її старіння, призводить до набору зайвої ваги та ожиріння, викликає звикання, може впливати на виникнення хвороб серця, шлунково-кишкового тракту та інших органів, – говорить дієтолог.

Вона додає, що через шкідливість цукру деякі люди вирішують замінити його цукрозамінниками.

  • На ринку є досить широкий вибір цукрозамінників. До відносно нешкідливих я можу віднести стевію, еритрол, трегалозу та алюлозу. Але особливий наголос тут на слові «відносно». Адже одні з них можуть викликати діарею, інші не варто вживати при певних захворюваннях, – уточнює Тетяна Миненко.

За її словами, при покупці цукрозамінників обов’язково слід читати склад. Адже під їх виглядом продають звичайний цукор з додаванням невеликого відсотку, наприклад, стевії.

  • Мед також можна вважати природнім цукрозамінником. Проте треба бути впевненим в його якості. Ми знаємо, що недобросовісні виробники змішують мед з цукровим сиропом. Водночас мед є тим самим цукром, у складі якого містяться різні корисні речовини, але в дуже мізерній кількості. Тому споживання навіть якісного меду має бути контрольованим, – наголошує нутриціолог.

Світлана Шевчук

Новое на сайте

  • Новини

Українцям відшкодують комуналку: хто і скільки отримає грошей на оплату послуг

Додаткові виплати на зиму. Як працює програма щомісячної допомоги для родин?

02/10/2025 16:55
  • Статті

Які чашки новорічні найкраще дарувати до свята?

Для багатьох Новий рік – це особливий час, наповнений очікуванням чудес, сімейними традиціями та символічними…

02/10/2025 16:19
  • Новини

Безплатний медогляд для українців у 2026 році: кого це стосується?

У наступному році стартує нова медична програма - українців віці 40+ чекають зміни. Які ініціативи…

02/10/2025 15:55
  • Новини

Духовка не потрібна: готуємо лінивий «Сметанник» за 20 хвилин

Забудьте про довге випікання – цей «Сметанник» готується без духовки, а на все піде мінімум…

02/10/2025 15:31
  • Новини

Копійки в Україні зникнуть: якими грошима доведеться користуватися

В Україні відмовляються від копійок. Які зміни запроваджує Національний банк України.

02/10/2025 15:00
  • Новини

Чому гладіолуси дрібнішають і втрачають яскравість: дієві поради, щоб зберегти красу квітів

Бульбоцибулини гладіолусів старіють уже через кілька років, що позначається на цвітінні. Експерт дав кілька порад,…

02/10/2025 14:40