Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКраса і здоров'я: як втрачати вагу, не завдаючи шкоди організму

Краса і здоров’я: як втрачати вагу, не завдаючи шкоди організму

Этот материал также доступен на русском языке
Правильно схуднути не так просто; як це зробити правильно.

«Ревізія» харчових звичок

Часом наші уявлення про власне харчування трохи викривлені. Тому дієтологи радять розпочати з аналізу. Спробуйте кілька днів вести щоденник харчування. Просто фотографуйте все, що їсте протягом дня, навіть якщо це маленьке печиво, коли забігли на кухню. А ввечері запишіть усе. Результат може дуже здивувати. Часто люди, які вважають, що їдять дуже мало, насправді не мають повноцінного сніданку або обіду, зате замінюють їх великою кількістю шкідливих перекусів. Тож кількаденний моніторинг допоможе визначити «слабкі» місця і змінювати звички.

Будуйте реальні плани

«Від завтрашнього дня я буду займатися спортом» – звучить красиво, але, на жаль, нереально. Краще ставити собі посильні завдання. Наприклад: «від завтрашнього дня я буду щовечора гуляти 15 хвилин». Звичка до піших прогулянок після вечері буде не тільки приємним, але й корисним ритуалом. З часом зможете збільшувати тривалість та швидкість ходьби.

Небезпечніший голод фізичний чи емоційний

Люди їдять не тільки тому, що голодні, а від нудьги або в тривожному стані. «Заїдати» проблеми – не найкращий спосіб. Звичайно, існують моменти в житті, коли кілька шоколадних цукерок можуть покращити емоційний стан. Але загалом не варто себе заспокоювати або нагороджувати їжею.

На застіллі є вибір між солодким напоєм і водою – оберіть воду. Замість пломбіру в шоколаді купіть заморожений сік. Не можете почати день без канапки з маслом і сиром, «забудьте» купити масло або замініть білу булку на шматочок чорного або висівкового хліба. Не вдається пройти повз кондитерський відділ у магазині – замість кілограма цукерок купіть дві штуки, але справді смачних і якісних. Якщо звикли пити чай з однією ложкою цукру, зменште його кількість до половини. Загалом не робіть різких переходів на правильне й корисне харчування. Змінюйте звички поступово – це легше і фізично, і психологічно. Візьміть за правило кожен прийом їжі доповнювати салатом – якраз влітку це робити дуже зручно і бюджетно.

Втративши 5-10% маси тіла, людина відчуває покращення самопочуття. Проте неправильне схуднення, занадто швидке або з виключенням з раціону важливих продуктів, призводить до зворотного ефекту. Серед негативних наслідків такого процесу лікарі називають зниження кількості м’язової тканини, утворення каменів в жовчному міхурі, дефіцит поживних речовин. Крім того, різке схуднення призведе до повторного набору ваги.

Використання цукрозамінників: користь чи шкода

Людям, які люблять десерти, при схудненні доводиться відмовлятися від ласощів. Дехто вирішує домогтися солодкого смаку цукрозамінниками. Чи можна це робити, розповіла дієтолог-нутриціолог київського медичного центру «Доказові» Тетяна Миненко.

  • Цукор – це вуглевод, який насичує організм енергією. Ніби й непогано, якби не багато «але». Можемо перелічити, який негативний вплив на людський організм має неконтрольоване вживання цукру: викликає інсулінорезистентність, провокує карієс, призводить до погіршення стану шкіри, її старіння, призводить до набору зайвої ваги та ожиріння, викликає звикання, може впливати на виникнення хвороб серця, шлунково-кишкового тракту та інших органів, – говорить дієтолог.

Вона додає, що через шкідливість цукру деякі люди вирішують замінити його цукрозамінниками.

  • На ринку є досить широкий вибір цукрозамінників. До відносно нешкідливих я можу віднести стевію, еритрол, трегалозу та алюлозу. Але особливий наголос тут на слові «відносно». Адже одні з них можуть викликати діарею, інші не варто вживати при певних захворюваннях, – уточнює Тетяна Миненко.

За її словами, при покупці цукрозамінників обов’язково слід читати склад. Адже під їх виглядом продають звичайний цукор з додаванням невеликого відсотку, наприклад, стевії.

  • Мед також можна вважати природнім цукрозамінником. Проте треба бути впевненим в його якості. Ми знаємо, що недобросовісні виробники змішують мед з цукровим сиропом. Водночас мед є тим самим цукром, у складі якого містяться різні корисні речовини, але в дуже мізерній кількості. Тому споживання навіть якісного меду має бути контрольованим, – наголошує нутриціолог.

Світлана Шевчук

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні