Статті

“Сонячний” лишай не небезпечний, але лікувати потрібно – що ви про це знаєте

«Сонячний» лишай не небезпечний, але лікувати треба

Чому виникає це захворювання і як його можна вилікувати, розповів дерматовенеролог Микита Агафонов.

Раніше ми розповідали, як позбутися стригаючого лишаю: мазь на основі перепелиних жовтків творить чудеса і не шкодить шкірі.

Чоловіки хворіють частіше​​​

Висівкоподібний (різнокольоровий) лишай – це дерматологічне грибкове захворювання, викликане ураженням верхніх шарів шкіри дріжджоподібним грибком роду Malassezia. Патологія проявляється утворенням на шкірі пацієнта асиметричних різнокольорових плям з характерним лущенням, але без розвитку запалення.

Висівкоподібний лишай схильний до хронічного перебігу, рецидивів і може зберігатися на шкірі роками. У той же час він вважається доброякісним і не заразним, не завдає людині особливого фізичного дискомфорту, не несе загрози здоров’ю та життю, будучи більше косметичним дефектом.

Чоловіки страждають від висівкоподібного лишаю частіше за жінок. Патологія частіше діагностується влітку, оскільки висипання не засмагають, і на тлі засмаглої шкіри стають помітнішими. Звідси ще одна «народна» назва хвороби – «сонячний лишай».

У чому причина захворювання?

До факторів ризику, здатних викликати підвищену активність дріжджоподібного грибка, відносять генетичну схильність, життя в спекотному та вологому кліматі, вплив сонячної радіації, надмірне вироблення шкірного сала, підвищену пітливість, а також тривалий прийом гормональних препаратів або антибіотиків, ожиріння, цукровий діабет та інші хронічні захворювання.

Крім того, каталізаторами розвитку висівкоподібного лишаю можуть стати незбалансований раціон, тісний одяг із синтетичних матеріалів, недотримання правил особистої гігієни (нечасте миття, невчасна зміна нижньої та постільної білизни).

Як розпізнати грибок?

Типова локалізація грибка – це шия, спина, груди і живіт, рідше – обличчя, пахви та кінцівки. На стадії недуги з’являються дрібні, хаотично розкидані по шкірі плями з чіткими межами, потім вони нерідко починають зливатися, формуючи великі осередки ураження. Колір плям може змінюватися від біло-рожевих до жовто- або червонувато-коричневих.

Запалення, як правило, відсутнє, спостерігається лише лущення у вигляді дрібних лусочок, що нагадують висівки, пов’язане з розпушенням грибком рогового шару епідермісу. У разі приєднання вторинної інфекції може виникати свербіж, печіння, поколювання, болючість.

Доведеться запастися терпінням

Для встановлення діагнозу проводиться проба Бальцера (фарбування ураженої ділянки йодом або аніліновим барвником), огляд під ультрафіолетовою лампою Вуда, мікроскопічне дослідження зіскрібка. Іноді призначаються загальні аналізи крові та сечі. Також важливо диференціювати різнокольоровий лишай від захворювань зі схожими симптомами, наприклад, вітиліго або рожевого лишаю.

Лікування призначається лікарем-дерматологом індивідуально. У разі незначного ураження шкіри застосовують лише зовнішні протигрибкові препарати (мазі, розчини, креми, шампуні, спреї) для запобігання розмноженню збудника. Якщо процес має обширний характер або спостерігаються часті рецидиви, показано курс прийому системних антимікотиків у вигляді таблеток або капсул. Також можуть бути рекомендовані препарати для зміцнення імунітету, вітаміни.

У період лікування потрібно щодня міняти одяг, прати речі та постільну білизну при максимально високій температурі, а після сушіння ретельно прасувати їх гарячою праскою.

Порушення пігментації при різнокольоровому лишаї зазвичай має оборотний характер, але плями зникають не швидко – шкіра відновлюється протягом кількох місяців.

Чи можна захиститися?

Для попередження розвитку та рецидивів висівкоподібного лишаю:

  • намагайтеся носити вільний одяг із натуральних тканин, оскільки це запобігає підвищеному потовиділенню;
  • регулярно приймайте душ, але не купайтеся у надто гарячій воді;
  • уникайте стресових ситуацій та важких фізичних навантажень.

Ірина КАДЧЕНКО

Новое на сайте

  • Новини

Несподіваний спосіб позбутися плісняви ​​в будинку: розмістіть це в кімнаті і забудьте про проблему

З пониженням температури чимало помешкань страждають від появи плісняви на стінах і стелях. Це не…

28/09/2024 23:24
  • Новини

Що обов’язково додають у лунки при осінній посадці цибулі досвідчені овочівники для щедрого врожаю

Щоб цибуля добре прижилася і навесні пішла у зростання, грядки потрібно добре підготувати. Досвідчені овочівники…

28/09/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на неділю, 29 вересня

29 вересня очікуються сильні зливи на заході країни. Пройдуть дощі, у Карпатах, на Прикарпатті та…

28/09/2024 21:54
  • Новини

Магнітні бурі на неділю, 29 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

28/09/2024 20:44
  • Новини

Золота рибка на нашому столі: до її складу входить практично повний набір усіх мінералів

Ця дрібна риба досягає всього 22 см завдовжки і важить до 65 г. Її калорійність…

28/09/2024 19:32
  • Новини

Нові штрафи для автомобілістів: яку суму і за що доведеться сплатити українцям

Порушення правил може призвести до накладення штрафів, а в деяких випадках — навіть до тимчасового…

28/09/2024 18:26