П’ятниця, 28 Червня, 2024
ГоловнаПільгиПочесний донор крові: як отримати надбавку до пенсії

Почесний донор крові: як отримати надбавку до пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Людина, яка безоплатно здала сорок разових максимально допустимих доз крові або шістдесят разових максимально допустимих доз плазми крові, отримує статус Почесного донора України.

Скільки повинні доплачувати пенсіонерам, які мають такий статус?

Раніше ми розповідали, що донором можна бути і після шістдесяти років.

Як рахують розмір доплати?

Ті, хто отримали звання Почесного донора України, мають право на надбавку до пенсії у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» № 931-IX від 30.09.2020, стаття 21).

Скільки платять?

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», з 1 січня прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць встановлено в розмірі 2 920 гривень. Відповідно, надбавка до пенсії почесним донорам з 1 січня становить 292 гривні (у 2023 році ця сума складала 258,9 гривні).

Куди звертатися?

Для призначення надбавки вперше потрібно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України з відповідною заявою. З собою мати документ, який посвідчує особу (паспорт), ідентифікаційний номер та посвідчення донора.

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні