Скільки цукру можна з’їдати за день?
Якщо ви заміните білий цукор на коричневий, це піде лише на користь. Звісно, зловживати ним теж не можна. На відміну від рафінованого, він меншою мірою підвищує глюкозу в крові, проте все одно це робить, а значить, може стати причиною зайвих кілограмів і порушення обміну речовин.
Норма для здорової людини, рекомендована ВООЗ, – не більше 60 г на день. Це приблизно 6-7 чайних ложок.
Однак пам’ятайте: сюди входить весь цукор, який ви можете з’їсти протягом дня. І той, який ви самі поклали в чай, і той, який надійшов разом з готовими продуктами.
Костянтин Спахов, лікар-гастроентеролог
Ми також розповідали, скільки разів на день приймати їжу діабетику.
Свято для хворого на цукровий діабет
«Саме так я називаю період, коли картопля ще молода, в ній обмаль крохмалю і вона не підвищує рівень цукру в крові. Лише в цей час хворі на цукровий діабет можуть поласувати картопелькою.
Пропоную один з моїх улюблених рецептів – рецепт картоплі, тушкованої у вині.
Інгредієнти:
1 кг молодої картоплі,
1 зубчик часнику,
2 сушені лаврові листки,
200 мл сухого білого вина,
50 г вершкового масла,
сіль — за смаком.
Приготування:
- Викладіть в сотейник миту картоплю, роздавлений часник і лаврове листя. Влийте вино, додайте масло і накрийте сковороду кришкою. Тушкуйте картоплю на середньому вогні протягом години, поки вино не випарується.
- Зменште вогонь і готуйте до появи рум’яної скоринки. Періодично струшуйте і перевертайте картоплю, щоб вона обсмажилася рівномірно.
Перед подачею посипте сіллю, але не дуже багато».
Лариса Кунчук, м. Одеса.