Понеділок, 1 Липня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк почуватися у 60 на 30 років: ці вправи зберігають молодість і...

Як почуватися у 60 на 30 років: ці вправи зберігають молодість і покращують здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Йога включає комплекс вправ, які покращують здоров'я людини – не тільки фізичний стан, а й психічний. Чи корисна йога пенсіонерам – читайте у нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, як позбутися стресу за допомогою нетрадиційної медицини.

У чому плюси занять йогою, якщо вам більше шістдесяти років, і які «підводні камені» потрібно врахувати, розповіла лікарка-терапевт вищої категорії та шанувальниця йоги з 16-річним стажем Ганна Кондратьєва.

Завтра, 21 червня, відзначається Міжнародний день йоги. Як йога впливає на пенсіонерів, у чому користь занять та кому протипоказана йога.

У йоги мінімум протипоказань

Молодим можна займатися будь-якими видами спорту, але старшим людям важливо враховувати фізичну підготовку, стан серцево-судинної системи, наявність хронічних захворювань і зайвої ваги. Але йога у цьому плані – майже ідеальний варіант, бо має мінімум протипоказань. Цей вид активності підходить навіть пацієнтам із серцевими патологіями, яким заборонено кардіотренування.

Але якщо вам більше шістдесяти років, в ідеалі починати заняття після консультації з лікарем і під контролем досвідченого тренера. Крім того, рекомендується практикувати йогу в групі, – так можна не лише покращити свою фізичну форму, а й познайомитися із ровесниками та знайти однодумців.

Чим корисна йога

У основі йоги лежить виконання асан – статичних поз, вкладених у підтримку тонусу м’язів і поліпшення рухливості суглобів. При цьому особлива увага приділяється правильному дихання. Якщо регулярно виконувати комплекс спеціально підібраних з урахуванням ваших можливостей вправ, то уповільнюються вікові зміни, зміцнюється імунітет, зникають нервозність і дратівливість, покращується робота внутрішніх органів, з’являються сили та енергія.

Крім того, заняття йогою прибирають скутість та дискомфорт у суглобах та хребті, підвищують гнучкість, виправляють поставу, зміцнюють кісткову та м’язову тканину, покращують кровообіг, нормалізують артеріальний тиск, вагу та сон.

Нарешті, дихальні вправи сприяють збільшенню обсягу легень та надходженню кисню до тканин.

Ці правила йоги потрібно дотримуватись

Для того, щоб йога приносила користь, важливо дотримуватися таких правил:

  • перед початком заняття обов’язково виконуйте розминку на основні групи м’язів (10-15 хвилин);
  • збільшуйте тривалість і складність тренувань поступово, починаючи з найпростіших асан;
  • під час вправ контролюйте дихання (потрібно дихати повільно і глибоко, вдих дорівнює тривалості видиху), пульс і тиск;
  • займайтеся, лише коли добре почуваєтеся, не виконуйте вправи через силу чи біль;
  • для утримання рівноваги за необхідності спирайтеся на стілець або стіну;
  • не їжте за пару годин до тренування і ще годину після;
  • займайтеся босоніж, у зручному одягу, що не стискує руху;
  • під час виконання асан намагайтеся відключитися від сторонніх думок та зовнішніх подразників;
  • практикуйте йогу двічі-тричі на тиждень: тренування повинні стати вашим способом життя.

Кому протипоказані заняття йогою

Якщо у вас є ці захворювання, то від занять йогою краще відмовитись.

Заняття йогою часто протипоказані пацієнтам з остеопорозом, артрозом, гіпертонією, пошкодженими колінними та ліктьовими суглобами, цукровим діабетом, епілепсією, вираженим варикозним розширенням вен. Крім того, неправильна техніка виконання вправ загрожує погіршенням самопочуття та загостренням хронічних захворювань.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні