Субота, 28 Вересня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому у пенсіонерів з великим стажем виникають сумніви щодо правильності нарахування пенсії

Чому у пенсіонерів з великим стажем виникають сумніви щодо правильності нарахування пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Розмір пенсії залежить від кількості стажу та розміру зарплати. Що беруть до уваги при розрахунку розміру пенсії?

«Коли виходив на пенсію за віком в 2017 році, в Пенсійному фонді мені сказали: «Якби ви не працювали після 2000 року, то вам нарахували б більшу пенсію, бо заробітки були добрі і стаж також». Маю 40 років трудового стажу, пенсія після березневої індексації складає 3825 гривень».

Роман, м. Львів (лист надійшов на електронну пошту)

Нагадаємо, що розмір пенсії залежить від кількості стажу і від розміру зарплати. Сорок років стажу дають можливість отримувати пенсію за віком в розмірі приблизно 40% від зарплати. Інша річ, що розрахунок зарплати, яка враховується для обчислення пенсії, є не дуже справедливим, в тому числі через недостатню індексацію.

За раніше діючим законодавством для обчислення пенсії людина могла брати для розрахунку довідку про зарплату за два або п’ять років. Була можливість обирати найбільш вигідні періоди або брати зарплату за роки перед виходом на пенсію.

З 2004 року правила істотно змінилися. Відтоді для обчислення пенсії обов’язково враховують зарплату за усі періоди роботи, починаючи з 1 липня 2000 року і до моменту призначення пенсії.

За бажанням особи і за умови, що збереглися первинні документи про нарахування, можна додатково подати довідку про зарплату за будь-які п’ять років до вказаної дати. Але відмовитися від врахування зарплати після 2000 року не можна.

Звісно, це інколи негативно відбивається на підсумковому коефіцієнті зарплати. Але вдіяти з цим за законом нічого не можна, тому вважаємо, що роз’яснення, котре ви отримали в Пенсійному фонді, є не дуже коректним.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні