Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаГрошіЧи варто заробляти додатковий стаж, або коли перерахунок пенсії не має сенсу

Чи варто заробляти додатковий стаж, або коли перерахунок пенсії не має сенсу

Этот материал также доступен на русском языке
За фактом пенсію українцям з 1 березня збільшили. Але потенційно її зростання на майбутнє обмежили. У зв'язку з цим виникає безліч ситуацій, з якими могли б розбиратися лише прискіпливі адвокатські контори.

Раніше ми писали, що в Україні хочуть змінити алгоритм нарахування пенсій: як це вплине на виплати пенсіонерів.

«Прошу допомогти мені у деяких питаннях стосовно пенсійного забезпечення:

1. У мене є підземний стаж, який зафіксовано у трудовій книжці. Пенсійний фонд не хоче його включати, таким чином я отримую нижчу пенсію. Як бути?

2. Я – людина з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи. Кабмін змінив правила нарахування пенсій ветеранам: мінімальна пенсія ветеранів тепер не прив’язана до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність? Що робити, йти до суду?»

Ігор Ольшин, лист надійшов на електронну пошту

 Про підтвердження пільгового стажу

Спочатку розберемося з першим питанням щодо підземного стажу. Якщо в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, то для підтвердження спеціального стажу необхідно надати уточнюючу довідку з підприємства.

У довідці має бути вказано періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, до яких включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано зазначену довідку.

Хоча, якщо в трудовій книжці безпосередньо написано, що людина працювала «з повним робочим днем під землею», то це автоматично означає, що її стаж мав пільговий характер. В ідеалі такі записи мають прийматися без уточнюючих документів. Проте в Пенсійному фонді дуже рідко йдуть на поступки в цьому питанні.

Окрім цього, тут можуть бути нюанси стосовно атестації робочого місця, якщо людина працювала після 1992 року, а атестацію не проводили, то цей період до пільгового стажу не зарахують. До 1992 року атестацію не вимагають. Тобто в будь-якому разі хоча б якусь додаткову довідку будуть вимагати, щоб бути впевненими, що є підстави зарахувати відповідний період саме у пільговий стаж.

Зауважимо, що за кожен повний рік роботи під землею в стаж зараховується по одному року, що, безперечно, впливає на основний розмір пенсії.

Про обмеження розміру пенсій

Що стосується другого питання, то дійсно, згідно з постановою Кабінету Міністрів від 28 липня 2010 року №656, пенсійні виплати ветеранам війни були прив’язані до прожиткового мінімуму. Так, до 1 березня 2024 року загальний розмір пенсії у осіб з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи не міг бути меншим, ніж 525% прожиткового мінімуму. Він становив 10 988,25 гривні, з урахуванням того, що прожитковий мінімум складав 2093 гривні.

В лютому 2024 року Кабмін вніс зміни до згаданої вище постанови. Вони набули чинності з 1 березня 2024 року. Тепер в постанові записано, що розмір пенсії у осіб з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи становить 12 396 гривень – конкретна сума без прив’язки до прожиткового мінімуму. По факту, пенсія з березня збільшилася так, наче її перерахували із застосуванням нового прожиткового мінімуму – 2361 гривня. Проте наступне підвищення прожиткового мінімуму вже не призведе до збільшення цієї суми. Хіба що потім Кабмін внесе чергові зміни до власної постанови.

В цьому разі доволі складно щось порадити. По факту, пенсію з 1 березня збільшили. Але потенційно її зростання на майбутнє обмежили. Можливо, якась адвокатська контора і взялася б за таку справу, але ситуація не зовсім типова, бо уряд доволі хитро робить такі речі.

***

Підсумуємо, що обидва ваші питання перетинаються і важливо розуміти індивідуальні особливості. Ми не знаємо, який у вас розмір пенсії та її складові. Якщо вона більша за 12 396 гривень, то поки що немає сенсу панікувати, але тоді є сенс боротися за підземний стаж. Якщо вона з 1 березня становить рівно 12 396 гривень, то тут випливає інший нюанс.

Чисто теоретично припустімо, що у вас розмір пенсії за віком з надбавками становить 5 тисяч гривень, а зверху держава доплачує адресну допомогу, щоб загальний розмір пенсійної виплати був не меншим, ніж 12 396 гривень відповідно до чинної постанови. В такому разі немає сенсу боротися за підземний стаж, бо після перерахунку пенсія не збільшиться надто сильно, щоб стати більшою за 12 396 гривень.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні