Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатВирішили підробити: що потрібно знати про специфіку праці прибиральниці, щоб вас не...

Вирішили підробити: що потрібно знати про специфіку праці прибиральниці, щоб вас не обдурили під час оплати

Этот материал также доступен на русском языке
Часто літні люди підробляють тим, що прибирають офіси, магазини або аптеки. Як має оплачуватися така праця?

З’ясуйте умови праці

До того як ви працевлаштуєтеся прибиральницею (прибиральником), потрібно знати, що входить до кола ваших посадових обов’язків і які норми тривалості робочого часу передбачені в трудовому договорі.

Вам повинні роз’яснити техніку безпеки щодо роботи з миючими засобами, надати інвентар та робочий одяг.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: ви нічого не повинні купувати для роботи за власні кошти.

Крім того, треба знати, що, відповідно до постанови КМУ №1298*, вам має нараховуватися доплата за використання в роботі дезінфікуючих засобів, а також за прибирання туалетів в розмірі 10 відсотків посадового (місячного) окладу.

Що має бути в трудовому договорі?

Таким чином, якщо ви в роботі використовуєте хлорку або інші дезінфікуючі засоби, вам повинні доплачувати цю надбавку, про що має бути вказано в наказі про прийняття на роботу. Також в наказі має бути зазначено посадовий оклад згідно з штатним розкладом, із доплатами (у відсотках надбавки).

Крім того, не завжди прибирання туалетів входить до кола посадових обов’язків прибиральниці приміщення. Але якщо це входить до посадової інструкції як додаткове навантаження, за це повинна бути також доплата відповідно до Постанови №1298.

На вас роботодавець не повинен покладати додаткове навантаження, якщо це не передбачено посадовою інструкцією і якщо він відмовляється виплачувати доплату.

Як вирішити трудовий спор?

Вказані надбавки ви повинні отримувати з дня оформлення наказу про початок дії трудового договору. Якщо роботодавець відмовляється платити, говорить, що грошей немає, це вже є порушенням ваших прав як працівника.

В такому разі ви можете з письмовою скаргою звернутися до Державної служби України з питань праці.

Відповідно до статті 233 КЗпП, працівник також може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

В позовній заяві до суду просіть визнати за вами право на надбавку до заробітної плати і зобов’язати роботодавця сплатити її.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» №1298 від 30 серпня 2002 року (редакція від 16.05.2024)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні