Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЩо беруть до уваги у Пенсійному фонді при нарахуванні пенсії учаснику бойових...

Що беруть до уваги у Пенсійному фонді при нарахуванні пенсії учаснику бойових дій

Этот материал также доступен на русском языке
Буває так, що людина десятиліттями отримує пенсію і раптом з'ясовується, що весь цей час її обраховували. Що робити, куди звертатися і чи надія досягти справедливості?

«Мій чоловік є учасником бойових дій в Афганістані. На пенсії він вже 21 рік. Як з’ясувалося, весь цей час при розрахунку пенсії участь в бойових діях порахована в одинарному розмірі. Стаж складає 33 роки та 6 місяців, а має бути 36 повних років.

В місцевому ПФУ зазначають, що час перебування в Афганістані (1 рік 3 місяці) може бути зарахований у потрійному розмірі за умови підтвердження з комісаріату.

Де сьогодні взяти цю довідку, особливо коли йде масштабна війна? Чому цю довідку не вимагали відразу та й протягом 21 року у ПФУ всі виявилися сліпими? Чи так для них вигідніше? Порадьте, що робити».

Запитання надійшло на ютуб-канал газети

Про роботу ПФУ і перерахунок стажу

До 2004 року пенсія рахувалася трохи інакше, ніж зараз і тоді зазначений стаж міг на пенсію взагалі не впливати. Але в ідеалі вашого чоловіка все одно мали повідомити про необхідність донести уточнювальну довідку з військкомату.

На сьогодні довести провину ПФУ буде складно, враховуючи, скільки часу минуло з моменту призначення пенсії. В цій ситуації нічого не залишається, як шукати таку довідку на підставі архівних даних ТЦК (колишніх військкоматів).

Необхідність такої довідки та її форма затверджені постановою Кабінету Міністрів №637 ще в 1993 році. У разі надання цієї довідки стаж можуть переглянути і пенсію перерахувати хоча б з поточної дати. А от домогтися сплати боргу за минулий час буде важко навіть в судовому порядку.

Чи збільшить пенсію додатковий стаж?

Звернемо увагу, що збільшення стажу не завжди може вплинути на загальний розмір пенсії. Сьогодні наявність статусу УБД гарантує пенсію в розмірі не менш ніж 4958,10 гривні (210% прожиткового мінімуму). Приміром, основний розмір пенсії за віком може бути 3 тисячі гривень. В такому разі зверху держава доплачує ще 1958,10 гривні, щоб загальний розмір пенсії був не меншим за вказану суму. Припустімо, що пенсію перерахують через збільшення стажу і її розмір умовно стане 3200 гривень. Це все одно менше, ніж 4958,10 гривні. За таких обставин немає сенсу боротися за додаткові роки стажу.

***

Ми насправді не знаємо, як саме порахована пенсія вашого чоловіка, але застерігаємо, що інколи зусилля щодо пошуку додаткових документів для перерахунку пенсії можуть бути марними.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні