Вівторок, 25 Червня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатСпадщина не завжди приносить багатство: можуть дістатись і борги – як бути

Спадщина не завжди приносить багатство: можуть дістатись і борги – як бути

Этот материал также доступен на русском языке
Після смерті близької людини вам у спадок дісталися її кредити? Що робити, чи повинні ви сплачувати ці борги?

Раніше ми повідомляли, що в Україні змінилися правила вступу в спадщину: які нововведення з’явилися.

Якщо є майно або декілька спадкоємців

Ви повинні знати, що відповідно до статті 1282 ЦК України, спадкоємці зобов’язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов’язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині. Вимоги кредитора спадкоємці зобов’язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено. У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора звертає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

Тобто, до вас, як спадкоємця майна померлого боржника, може позиватися кредитор. Якщо є декілька спадкоємців, кожен з них повинен задовольнити вимоги кредитора відповідно до розміру його частки у спадщині.

Якщо майна немає

Але якщо у вашого спадкодавця не було будь-якого майна, відповідальність перед позивачем виключається.

В які строки кредитор може пред’явити свої вимоги?

Відповідно до статті 1281 ЦК, кредиторові спадкодавця належить пред’явити свої вимоги до спадкоємця не пізніше шести місяців з дня одержання ним свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги.

Якщо кредитор спадкодавця не знав про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.

Це стосується як людини, так і кредитної спілки або банка, в яких ваш спадкодавець позичив гроші.

Що робити, коли виникли сумніви щодо боргу?

Якщо у вас виникли сумніви щодо боргу, ви можете звернутися до центрів безоплатної правової допомоги. Якщо ви будете самостійно розбиратися, як виник борг, зверніть увагу на наступне.

Якщо з вами судиться банк, можете до суду подати клопотання, щоб витребувати матеріали спадкової справи. Окрім того, ви повинні з’ясувати усі обставини кредитного договору, на яких умовах він укладався зі спадкодавцем.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним (стаття 1055 ЦК України).

В банку ви повинні дізнатися:

  • яка заборгованість була станом на смерть вашого родича, чи було погашено ним платежі;
  • коли банк подав вимоги до нотаріальної контори, чи зупинив при цьому нарахування відсотків та пені, чи наявний борг, який виник до смерті позичальника;
  • чи нараховує банк нові відсотки та пені;
  • чи не пропущено кредитором строки вимоги, відповідно до статті 1281 ЦК.

До суду ви можете надати відомості, чи прийняли ви (чи не прийняли) спадщину і з чого вона складалася, чому заперечуєте проти наявної заборгованості.

Саме банк повинен довести, що ви прийняли спадщину, що у вас наявне спадкове майно, оскільки саме в межах вартості майна ви відповідаєте за борги спадкодавця.

***

У будь-якому разі, якщо ви не згодні з боргом, можете як самостійно позиватися до банку або іншої фінансової установи, так і оскаржити дії банку, у випадку до вас претензій.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні