П’ятниця, 5 Липня, 2024
ГоловнаГрошіСто гривень до пенсії: кому недоплатили і що робити

Сто гривень до пенсії: кому недоплатили і що робити

Этот материал также доступен на русском языке
Ще в березні в уряді обіцяли, що всі пенсії проіндексують не менш ніж на 100 гривень. Але при перерахунку багато людей, а саме ті, хто вийшов на пенсію в 2020 році, не відчули ніякого підвищення.

Чому так відбулося і чи можна домогтися справедливості? Розбираємося на прикладі наших читачів.

Несподіваний розвиток отримала історія щодо позбавлення індексації тих, хто пішов на пенсію в 2020 році. Черговий лист з цього приводу надійшов до редакції від пенсіонера Олександра. Він повідомив, що з 1 березня його пенсія не зросла ані на копійку.

«Пенсію призначили за віком у грудні 2020 року. Перші три роки її не індексували на оголошені відсотки, а тільки додавали по 100-135 гривень. І ось я сподівався, що цього року нарешті проведуть повноцінну індексацію, але пенсія не змінилася. Коли я написав листа до Пенсійного фонду, то мені відповіли, що з 1 березня все-таки додали 100 гривень, хоча я цього і не бачу в особистому кабінеті», – написав пенсіонер.

Вивчивши інформацію, додану до листа, ми дійшли висновку, що основний розмір пенсії Олександра проіндексували і збільшили, але на таку ж суму зменшили індексаційні надбавки, встановлені у попередні роки (100-135 гривень). Таким чином, загальний розмір пенсії залишився без змін. Подібні випадки ми вже розглядали. Але в цій історії з’явився новий поворот.

В уряді обіцяли, що з 1 березня всі пенсії начебто проіндексують не менше ніж на 100 гривень, проте багато людей, котрі вийшли на пенсію саме в 2020 році, по факту залишилися без підвищення. Сталося це через особливості розрахунку.

У своїй відповіді пенсіонеру ПФУ завуальовано визнав помилку і несправедливість, що сталася. Вони зазначили, що переглянуть пенсію Олександра з 1 березня і знову збільшать її на 100 гривень.

Зауважимо, що лист від Олександра ми отримали ще у квітні. Пізніше він підтвердив нашій редакції, що дані про підвищення пенсії на 100 гривень з 1 березня в електронному кабінеті вже з’явилися.

***

Більше того, про аналогічний випадок нам повідомив й інший пенсіонер, Володимир. Про це він написав в коментарях нашого ютуб-каналу «На пенсії».

«Пенсіонери 2020 року! Перевірте в своєму кабінеті ПФУ розмір пенсії! Я писав скаргу до ПФУ про індексацію, про законні 100 гривень. То законні 100 гривень мені додали до пенсії! Бо збільшення пенсії після індексації має бути НЕ МЕНШИМ за 100 гривень. Якщо вам не додали 100 гривень, пишіть скаргу, вимагайте», – закликає Володимир своїх однолітків.

Чоловік зауважив, що спочатку в Пенсійному фонді нічого не відповіли про повернення цих 100 гривень. Тому, коли їх доплатили, це стало сюрпризом.

***

Ще один лист на цю тему надійшов з Тернопільщини від пані Оксани.

«Вийшла на пенсію більше трьох років тому – в 2020 році. Маю понад 45 років стажу. Чому мені не провели індексацію з 1 березня 2024 року? Ані гривні не додали», – обурюється жінка.

Вона пише, що до Пенсійного фонду зверталася, але, вочевидь, результату це не принесло. Тут, вже на прикладі чоловіків, можемо порадити знову звернутися до Пенсійного фонду. Інколи усні звернення не працюють і слід вимагати письмової відповіді, чому пенсію не перерахували. А, можливо, поки ми отримали і обробили цей лист, пенсію вже переглянули і все доплатили. Дуже на це сподіваємося.

***

В підсумку залишається два питання. Перше – Пенсійний фонд вирішив виправити ситуацію і перерахувати пенсії заднім числом усім пенсіонерам, котрі опинилися в цій ситуації, чи тільки тим, хто написав скаргу? Друге – як будуть діяти з цією плутаниною при подальших перерахунках?

Вам буде цікаво:

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні