Неділя, 30 Червня, 2024
ГоловнаПенсійна справаДеяким категоріям пенсіонерів тривалий час обмежують розмір виплати: чому це відбувається

Деяким категоріям пенсіонерів тривалий час обмежують розмір виплати: чому це відбувається

Этот материал также доступен на русском языке
Чинним пенсійним законодавством передбачено, що максимальний розмір пенсії (у більшості випадків) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів.

«Я отримую пенсію за вислугу років максимальну з урахуванням стелі в розмірі 23 610 гривень. Як учаснику ліквідації аварії на ЧАЕС 2-ї категорії мені нарахували доплату в розмірі 170 гривень. Але її не виплачують, мотивуючи тим, що я отримую максимальну пенсію. Особа, яка не брала участі в ліквідації аварії на ЧАЕС, отримує таку ж пенсію. Отже, я даремно витрачав своє здоров’я в Чорнобилі. Де ж справедливість?»

Анатолій Ричков, лист надійшов на електронну пошту

Раніше ми вже розповідали, кому і як рахують чорнобильські пенсії: як розібратися у формулах нарахувань.

Чинним пенсійним законодавством передбачено, що максимальний розмір пенсії (у більшості випадків) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів. Мова йде про загальний розмір пенсії з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством.

Виняток становить лише доплата окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Ця доплата може встановлюватися навіть якщо загальний розмір пенсійної виплати перевищує десять прожиткових мінімумів.

В цілому, якщо загальний розмір пенсії перевищує максимальний, то його автоматично обмежують. Таким чином може постраждати будь-яка надбавка, а не тільки так звана додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, що передбачена статтями 50-51 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Обмеження розміру пенсії можна певною мірою вважати неконституційним. Однак закони, що містять таку норму, продовжують діяти і остаточно не оскаржені.

Питання щодо справедливості таких норм і загалом пенсійного законодавства залишається риторичним.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні