Неділя, 7 Липня, 2024
ГоловнаГрошіЩо робити пенсіонеру, якщо суд у Пенсійного фонду виграв, а гроші все...

Що робити пенсіонеру, якщо суд у Пенсійного фонду виграв, а гроші все одно не сплачують

Этот материал также доступен на русском языке
Ситуація вже стала стандартною: пенсіонери звертаються до суду та виграють у ПФУ, суми нараховуються, але не виплачуються.

 “В 2021 році суд зобов’язав Пенсійний фонд перерахувати мою пенсію за нормами Закону «Про державну службу» №3723 від 16 грудня 1993 року. Згідно з рішенням суду і виконавчим листом, перерахунок мали здійснити з 20 січня 2020 року.

Пенсію мені перерахували і почали виплачувати у підвищеному розмірі з 1 червня 2021 року. А от виплату заборгованості по перерахунку за період з січня 2020 року по травень 2021 року в розмірі 164 тисяч гривень Пенсійний фонд не здійснює. Порадьте, що робити в цій ситуації.”

Михайло Кохан, м. Чернігів

Законів багато, але толку мало

Дати по-справжньому дієву пораду в цьому випадку ми не можемо. Хіба що можемо прокоментувати ситуацію, що склалася. Вона вже стала стандартною: кошти на виплату поточних пенсій в бюджеті є, а на виплату заборгованостей по судових рішеннях немає. Суми нараховуються, але не виплачуються.

Раніше ми вже розповідали, що в нарахуванні пенсії є несправедливість – як розраховують виплати пенсіонерам (відео)

Свого часу спеціально був створений реєстр подібних судових рішень, щоб борги час від часу виплачувалися по мірі того як держава буде поступово знаходити додаткові ресурси. В Пенсійному фонді зазначають, що пенсійні виплати за минулий період, у тому числі нараховані на виконання рішень суду, проводяться отримувачам за окремою програмою, передбаченою в бюджеті на відповідний рік.

Як пояснюють в Міністерстві юстиції, за невиконання судового рішення без поважних причин на боржника накладається штраф і встановлюється новий термін виконання. Це передбачено Законом «Про виконавче провадження». Якщо ж рішення все одно не виконується, тоді штраф накладається у подвійному розмірі. А далі виконавець надсилає до органу досудового розслідування повідомлення про вчинення боржником кримінального правопорушення та виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.

Існує також Закон «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Ним передбачено, що у разі невиконання боржником рішень протягом двох місяців державний виконавець зобов’язаний звернутися до суду із заявою про стягнення коштів, зокрема, з Пенсійного фонду.

Але кошти все одно стягуються, тільки якщо вони є в бюджеті. Це, окрім іншого, передбачено ще двома постановами Кабінету Міністрів:

  •  від 3 серпня 2011 року № 845 (Порядок виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників);
  •  від 3 вересня 2014 № 440 (Порядок погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою).

Чи можна пришвидшити процес?

Механізм передбачає, що пенсіонер може звернутися до державного виконавця, щоб пришвидшити виконання судового рішення. Такі рішення обліковуються і далі передаються до органів, що виконують казначейське обслуговування бюджетних коштів, для погашення заборгованості. Передача рішень до цих органів виконується окремо щодо кожної черги щокварталу до 10 числа місяця.

Минулого року в Міністерстві соціальної політики розповідали, що працюють над вдосконаленням механізму виконання судових рішень у пенсійних та соціальних справах. Зокрема, розроблялися зміни до Закону «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії». Однак на сьогодні ситуація з місця суттєво не зрушила.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні