Статті

Що любили готувати українські письменники: сливовий пиріг Ольги Кобилянської мав 2 секрети

Багато які наші письменники любили добре поїсти і нерідко самі готували свої оригінальні страви. Одні рецепти збереглися донині у сімейних архівах, інші – письменники докладно описували у творах.

Ми розповідали про улюблені вареники Миколи Гоголя та борщ з сушеною рибою, який полюбляв Тарас Шевченко. А ви можете скуштувати рецепт кавового меланжу, яким Іван Франко пригощав гостей, або приготувати англійський кекс з горіхами та вишнею, який любила Леся Українка.

Ольга Кобылянська: вершки і сливовий пиріг

У рецепті сливового пирога, який часто готувала родина української письменниці Ольги Кобилянської, ховаються два секрети. По-перше, крім слив, до десерту додають горіхи. По-друге, сливи покриваються ніжною яєчною масою, яка додає пирогу родзинку.

Інгредієнти

Для тіста: борошно — 300 грамів, вершкове масло — 200 грамів, цукор — 100 грамів, яєчні жовтки — 2 штуки, розпушувач — 0,5 чайної ложки, горіхи — за бажанням.

Для крему: яйця – 4 штуки, цукор – 2 столові ложки, сметана – 2 столові ложки, картопляний крохмаль – 1 чайна ложка, ванілін.

Приготування

  • Розм’якшене масло розтерти з цукром і жовтками, борошно з розпушувачем просіяти і замісити тісто.
  • Накрити плівкою і залишити в холодному місці на 1-2 години.
  • Розкотити тісто завтовшки близько 1 сантиметра, викласти у форму і посипати сухарями з цукром та горіхами.
  • Сливи очистити від кісточок і дуже щільно викласти на тісто.

Для крему окремо розтерти жовтки і збити білки з цукром, додати сметану, ванілін та крохмаль. Змастити зверху сливи і випікати в духовці при температурі 180 градусів, поки сливи не стануть м’якими, а зверху не з’явиться рум’яна скоринка.

А ще Ольга Кобилянська сама робила вершки. Літр домашнього молока вона залишала в прохолодному місці на 12 годин, а потім збирала зверху сметану або вершки і додавала у каву.

Новое на сайте

  • Новини

ПриватБанк запустив важливі зміни для клієнтів: стосується переказів і поповнення карт

У ПриватБанку запустили нововведення, яке значно спрощує процес переказу коштів. Як парцюватиме нова функція -…

05/07/2025 09:18
  • Новини

Як позбутися запаху в холодильнику: прості засоби, які є в кожному домі

Навіть після миття холодильника неприємний запах залишається? Розповідаємо, як його позбітися.

05/07/2025 08:07
  • Новини

Діти можуть допомогти батькам отримати пенсію – ось що заявили у Пенсійному фонді

У 2025 році право вийти на пенсію у 60 років мають ті, хто набув щонайменше…

05/07/2025 06:34
  • Новини

Погода на вихідні 5-6 липня: чи варто витягувати парасолі

Спека чи зливи? Чого очікувати українцям у суботу та неділю? Синоптики зробили детальний прогноз.

04/07/2025 23:36
  • Новини

Магнітні бурі в суботу, 4 липня

Чи буде магнітна буря в суботу. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.

04/07/2025 23:05
  • Новини

Кабачки збиратимете відрами: ефективні способи догляду від експерта

Щоб отримати щедрий урожай кабачків, важливо знати, коли поливати рослини, чим їх підживлювати та як…

04/07/2025 22:35