Статті

Що любили готувати українські письменники: сливовий пиріг Ольги Кобилянської мав 2 секрети

Багато які наші письменники любили добре поїсти і нерідко самі готували свої оригінальні страви. Одні рецепти збереглися донині у сімейних архівах, інші – письменники докладно описували у творах.

Ми розповідали про улюблені вареники Миколи Гоголя та борщ з сушеною рибою, який полюбляв Тарас Шевченко. А ви можете скуштувати рецепт кавового меланжу, яким Іван Франко пригощав гостей, або приготувати англійський кекс з горіхами та вишнею, який любила Леся Українка.

Ольга Кобылянська: вершки і сливовий пиріг

У рецепті сливового пирога, який часто готувала родина української письменниці Ольги Кобилянської, ховаються два секрети. По-перше, крім слив, до десерту додають горіхи. По-друге, сливи покриваються ніжною яєчною масою, яка додає пирогу родзинку.

Інгредієнти

Для тіста: борошно — 300 грамів, вершкове масло — 200 грамів, цукор — 100 грамів, яєчні жовтки — 2 штуки, розпушувач — 0,5 чайної ложки, горіхи — за бажанням.

Для крему: яйця – 4 штуки, цукор – 2 столові ложки, сметана – 2 столові ложки, картопляний крохмаль – 1 чайна ложка, ванілін.

Приготування

  • Розм’якшене масло розтерти з цукром і жовтками, борошно з розпушувачем просіяти і замісити тісто.
  • Накрити плівкою і залишити в холодному місці на 1-2 години.
  • Розкотити тісто завтовшки близько 1 сантиметра, викласти у форму і посипати сухарями з цукром та горіхами.
  • Сливи очистити від кісточок і дуже щільно викласти на тісто.

Для крему окремо розтерти жовтки і збити білки з цукром, додати сметану, ванілін та крохмаль. Змастити зверху сливи і випікати в духовці при температурі 180 градусів, поки сливи не стануть м’якими, а зверху не з’явиться рум’яна скоринка.

А ще Ольга Кобилянська сама робила вершки. Літр домашнього молока вона залишала в прохолодному місці на 12 годин, а потім збирала зверху сметану або вершки і додавала у каву.

Новое на сайте

  • Новини

Літній пиріг без яєць і молока – галета, яка підкорить усіх

Хочете порадувати себе ароматною випічкою, але без яєць та молока? Пісна галета з фруктами та…

19/08/2025 19:57
  • Новини

Ще одне солодке рішення Кабміну: зарплата лікарів зросте до 35 тисяч – кого це торкнеться

На тлі війни і навантаження на медсистему, що триває, уряд посилює підтримку лікарів і запускає…

19/08/2025 18:58
  • Новини

20 років трудового стажу: на яку пенсію можна розраховувати в Україні

Навіть за 20 років офіційного стажу можна претендувати на пенсію, але її розмір та вік…

19/08/2025 17:59
  • Статті

Якщо зникла близька людина: як подати запит онлайн

Якщо ваша близька зникла, діяти потрібно швидко і правильно. Подати запит до Реєстру можна онлайн…

19/08/2025 16:59
  • Новини

Доплати до пенсії 65+: чотири категорії українців залишать без надбавки – хто у списку

Багато українських пенсіонерів очікують, що після досягнення 65-річного віку їхня пенсія зросте автоматично. Проте на…

19/08/2025 15:59
  • Новини

Не втратьте урожай волоських горіхів: прості правила для збору та зберігання

Волоські горіхи можуть втратити смак і аромат, якщо збирати їх неправильно або поспішати зі зберіганням.…

19/08/2025 15:36