П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачПослуги соцпрацівника не завжди безкоштовні: у яких випадках треба платити

Послуги соцпрацівника не завжди безкоштовні: у яких випадках треба платити

Этот материал также доступен на русском языке
Соціальний працівник - опора для людей, які опинилися у важкій життєвій ситуації. Соцпрацівники надають своїм підопічним безліч послуг.

На отримання безкоштовних соцпослуг мають право: люди похилого віку, особи з інвалідністю, хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більше чотирьох місяців), які не здатні до самообслуговування і не мають родичів, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, або у разі, коли рідні є громадянами похилого віку або визнані особами з інвалідністю.

Раніше ми розповідали, якщо стара людина потребує догляду, скільки коштує перебування в будинку для людей похилого віку.

Кому доведеться платити?

Щодо громадян, які не здатні до самообслуговування, але мають родичів, їх обслуговування здійснюється за плату відповідно до тарифів на платні соціальні послуги або встановлення диференційованої плати.

Але в деяких випадках можуть зробити виняток (Постанова №1417*) і тоді соцпрацівнику платитимуть із місцевого бюджету.

ВАЖЛИВО! Щоб отримувати послуги безкоштовно, необхідно правильно укласти договір.

Що має бути в договорі?

На підставі потреб людини і медичного висновку складається індивідуальний план надання соцпослуги, після чого між громадянином і територіальним центром укладається договір, в якому вказуються, які саме роботи виконуватиме соцпрацівник і скільки часу на день він у вас працюватиме, скільки треба платити, чи це буде безкоштовно, як часто приходитиме соцпрацівник і протягом якого часу, інші умови.

Крім того, передбачено, що соцпослуга з догляду вдома надається:

  • постійно (людям з III групою рухової активності – двічі на тиждень; з IV групою – три рази; з V групою – п’ять разів);
  • періодично (двічі на місяць);

  • тимчасово (визначений у договорі період).

*Постанова «Деякі питання діяльності територіальних центрів соцобслуговування» №1417 від 29.1. 2009 (редакція від 04.05.2023)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні