Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіСтара людина потребує догляду: скільки коштує перебування в будинку для людей похилого...

Стара людина потребує догляду: скільки коштує перебування в будинку для людей похилого віку

Этот материал также доступен на русском языке
Чому літні люди потрапляють у будинок для людей похилого віку? Причини різні: стареча деменція, складні захворювання, обмежені можливості пересування. Або людина самотня.

Його рідні через зайнятість чи власну хворобу не можуть забезпечити йому такі умови, то визначення в будинок для людей похилого віку є гарним виходом із ситуації.

Скільки коштує перебування в будинку для людей похилого віку?

Отримати окрему кімнату в державному будинку для літніх людей можна лише платно*. На загальних підставах пенсіонер може отримати місце лише у 3-4-місній кімнаті.

В інтернат на повне державне утримання безкоштовно приймаються:

  •  особи з інвалідністю І групи;
  •  літні громадяни, особи з інвалідністю ІІ-ІІІ груп, середньомісячний сукупний дохід яких становить менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (2024 року ця сума становить 2361 х 2 = 4722 грн.).

Літні громадяни, особи з інвалідністю ІІ-ІІІ груп, середньомісячний сукупний дохід яких перевищує два прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб, але є меншим за чотири його розміри (понад 4722 гривні, але менше ніж 9444 гривні), влаштовуються до інтернату і отримують соцпослуги з встановленням диференційованої плати**.

Якщо середньомісячний сукупний дохід людей похилого віку, осіб з інвалідністю II-III груп перевищує 9444 гривні, такі особи влаштовуються до будинку для людей похилого віку за умови оплати послуг.

У разі отримання літніми громадянами та особами з інвалідністю соцпослуг із встановленням диференційованої плати або за умови оплати послуг, а також у разі отримання соцпослуг денного догляду, підтриманого проживання (якщо інтернат не забезпечує харчуванням) пенсія та (або) державна соцдопомога виплачується їм у повному розмірі.

*Постанова Кабміну від 02.09.2020 року № 772

** Постанова Кабміну №429 від 01 червня 2020 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні