Питання читачки:
— Почав турбувати живіт: за годину-півтори після їди виникають здуття, важкість. Лікар запідозрив синдром подразненого кишечника, призначив лікування і порадив менше хвилюватися. Який тут зв’язок?
Відповідає дієтолог-геронтолог Юлія Поворознюк:
— На синдром подразненого кишечника часто страждають ті, хто багато нервує.
Це хвороба недовірливих, прискіпливих людей, які звикли все робити на відмінно. У них дуже добре виражений зв’язок кишечника і мозку.
Будь-яка жорстка клітковина – капуста, бобові, висівки, причому навіть у поєднанні з кефіром, – може подразнювати слизову оболонку кишечника, посилаючи сигнали в мозок. Людина скаржиться на погане самопочуття, її часто наздоганяє депресія.
— Які ще причини цього захворювання?
— Воно нерідко виникає у того, хто приймав багато антибіотиків, які змінили мікрофлору кишечника, або через брак ферментів, неправильне харчування, вікові зміни в кишечнику.
Читайте також:
Якщо ви хочете виростити велику та соковиту моркву, то важливо забезпечити їй належні умови догляду.…
11 квітня очікуються залишки мокрого снігу та заморозки, які несе циклон Aribert Другий.
Як поведеться Сонце? Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?
Вхід Господній в Єрусалим у 2025 році - 13 квітня. Напередодні, 12 квітня - Лазарева…
Японське аніме за останні кілька років набуло величезної популярності. Його дивляться всі: від малого до…
У суперечках користі та шкоді вино зламано чимало списів. Але що про це говорять досвідчені…