Питання читачки:
— Почав турбувати живіт: за годину-півтори після їди виникають здуття, важкість. Лікар запідозрив синдром подразненого кишечника, призначив лікування і порадив менше хвилюватися. Який тут зв’язок?
Відповідає дієтолог-геронтолог Юлія Поворознюк:
— На синдром подразненого кишечника часто страждають ті, хто багато нервує.
Це хвороба недовірливих, прискіпливих людей, які звикли все робити на відмінно. У них дуже добре виражений зв’язок кишечника і мозку.
Будь-яка жорстка клітковина – капуста, бобові, висівки, причому навіть у поєднанні з кефіром, – може подразнювати слизову оболонку кишечника, посилаючи сигнали в мозок. Людина скаржиться на погане самопочуття, її часто наздоганяє депресія.
— Які ще причини цього захворювання?
— Воно нерідко виникає у того, хто приймав багато антибіотиків, які змінили мікрофлору кишечника, або через брак ферментів, неправильне харчування, вікові зміни в кишечнику.
Читайте також:
Субсидії не для всіх. Яку довідку потрібно мати перед початком опалювального сезону?
Сьогодні, багатьох з нас цікавить питання, де взяти гроші без відмови, якщо їх немає. Відповідь…
Підвищена температура - найчастіший симптом різних захворювань, від вірусних інфекцій до бактеріальних запалень. Вона сигналізує…
Вона любить фотографії, зроблені під старовину, і позує на них в образі артистки цирку. У…
Погода на 3 жовтня: подекуди сонце, подекуди тумани. Дощі нарешті припиняться на всій території України.
Попередження про магнітні бурі допомагають контролювати фактори ризику інфарктів та інсультів у дні, що передують…