Питання читачки:
— Почав турбувати живіт: за годину-півтори після їди виникають здуття, важкість. Лікар запідозрив синдром подразненого кишечника, призначив лікування і порадив менше хвилюватися. Який тут зв’язок?
Відповідає дієтолог-геронтолог Юлія Поворознюк:
— На синдром подразненого кишечника часто страждають ті, хто багато нервує.
Це хвороба недовірливих, прискіпливих людей, які звикли все робити на відмінно. У них дуже добре виражений зв’язок кишечника і мозку.
Будь-яка жорстка клітковина – капуста, бобові, висівки, причому навіть у поєднанні з кефіром, – може подразнювати слизову оболонку кишечника, посилаючи сигнали в мозок. Людина скаржиться на погане самопочуття, її часто наздоганяє депресія.
— Які ще причини цього захворювання?
— Воно нерідко виникає у того, хто приймав багато антибіотиків, які змінили мікрофлору кишечника, або через брак ферментів, неправильне харчування, вікові зміни в кишечнику.
Читайте також:
З 1 липня в Укрпошті діють нові правила, які стосуються грошових виплат для фізичних осіб.…
Шухляда холодильника – не просто «полиця для овочів». Саме тут продукти довше залишаються свіжими, якщо…
В Україні у 2025 році деяким власникам старого та нового житла доведеться заплатити податок на…
3 липня в Україні очікується місцями спека, але й місцями невеликий дощ.
Як сильно збуджений стан магнітосфери позначиться на здоров'ї людей? Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?
Сьогоднішня публікація — про Нафталію Френкеля, людину, яка керувала будівництвом Біломорсько-Балтійського каналу.