Питання читачки:
— Почав турбувати живіт: за годину-півтори після їди виникають здуття, важкість. Лікар запідозрив синдром подразненого кишечника, призначив лікування і порадив менше хвилюватися. Який тут зв’язок?
Відповідає дієтолог-геронтолог Юлія Поворознюк:
— На синдром подразненого кишечника часто страждають ті, хто багато нервує.
Це хвороба недовірливих, прискіпливих людей, які звикли все робити на відмінно. У них дуже добре виражений зв’язок кишечника і мозку.
Будь-яка жорстка клітковина – капуста, бобові, висівки, причому навіть у поєднанні з кефіром, – може подразнювати слизову оболонку кишечника, посилаючи сигнали в мозок. Людина скаржиться на погане самопочуття, її часто наздоганяє депресія.
— Які ще причини цього захворювання?
— Воно нерідко виникає у того, хто приймав багато антибіотиків, які змінили мікрофлору кишечника, або через брак ферментів, неправильне харчування, вікові зміни в кишечнику.
Читайте також:
Швидкі зміни, щільний графік і постійні подразники виснажують нервову систему сильніше, ніж здається на перший…
Чорна ніжка здатна знищити всю розсаду за лічені дні, але підготовка ґрунту восени допоможе назавжди…
Усього кілька базових інгредієнтів — і ви отримаєте кремовий смаколик, що підходить і для родинного…
Деякі пенсіонери можуть звернутися до Пенсійного фонду для перерахунку виплат. Кого це стосується.
Кому заборонено успадковувати майно? Перелік осіб, яких суд, з великою ймовірністю, усуне від спадкування.
Українці продовжують подавати заявки на отримання тисячі гривень. Коли гроші надійдуть на картку "Національний кешбек".