П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяТаїнство Єлеосвячення: кому можна соборуватися і як підготуватися

Таїнство Єлеосвячення: кому можна соборуватися і як підготуватися

Этот материал также доступен на русском языке
Запитання читача: У дні Великого посту у всіх православних храмах відбувається Таїнство Соборування. У чому сенс цього Таїнства?

Відповідає архімандрит Спиридон (Ходанич):

– Таїнство Соборування, або Єлеосвячення, як і решта Таїнств Православної Церкви, має євангельське походження і було встановлено Самим Господом. У апостола Якова ми знаходимо: «Чи хворий хто з вас, нехай покличе пресвітерів Церкви, і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм заради імені Господнього. І молитва віри зцілить хворого, і Господь відновить його; і якщо він скоїв гріхи, то прощаються йому» (Як. 5:14–15).

Нагадаємо, нещодавно ми розбирали, чи треба відспівувати самогубців та людей, які відкидали Церкву.

– Як часто можна соборуватися?

Протягом однієї хвороби ми соборуємося один раз. Якщо ж людина в одній і тій же хворобі вдається до Таїнства багаторазово, то проявляє маловіру або навіть недовіру до Бога. Потрібно розуміти, що й хвороби посилаються людині на її спасіння, і Господь, як Істинний Лікар душ і тілес, краще знає, кому що корисно. Душевну ж користь отримують всі, хто приступає з вірою.

Як правильно підготуватися до соборування? Чи потрібно перед цим сповідатися і причащатися?

Не існує спеціальних вказівок або правил щодо підготовки до Таїнства Соборування, але, згідно з традицією Православної Церкви, ми передуємо Таїнство Соборування сповіддю і завершуємо Причастям Святих Христових Таїн. Якщо ж немає можливості або не встигли сповідатися до соборування, то можна й після сповідатися і причаститися.

Чи правда, що під час соборування прощаються гріхи, про які забули сказати на сповіді?

Про це говорить великий старець преподобний Амвросій: «Сила Таїнства Єлеосвячення полягає в тому, що ним прощаються особливо гріхи, забуті через неміч людську, а після прощення гріхів дарується і здоров’я тілесне, якщо воля Божа буде на це».

Всі молитви в Чинонаслідуванні Святого Єлею пронизані думкою про зв’язок тілесного зцілення з прощенням гріхів. В Євангелії Господь наш Ісус Христос, зцілюючи страждаючих, не каже: «Зцілюю тебе», але завжди вказує на корінь хвороби: «Прощаються тобі гріхи твої».

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні