Кунжут містить олії, лецитин, кальцій та залізо, фосфор, калій та магній, вітаміни групи В, токоферол та аскорбінову кислоту, вітаміни А, Е, С, нікотинову кислоту, тіамін. До речі, корисні речовини можуть зберігатися у кунжуті протягом дев’яти років.
Читайте також:
Лігнан, тип клітковини, що міститься в кунжуті, допомагає позбутися запорів, зменшити всмоктування цукру в кишечнику. А сезамін, різновид лігнану, знижує рівень поганого холестерину.
Крім того, кунжут має антиоксидантні та протизапальні властивості, допомагає розслабити кровоносні судини і контролювати тиск. При цьому потрібно пам’ятати, що кунжут може спричинити подразнення кишечника і болі у шлунку.
Лікарі рекомендують вживати до 3 чайних ложок або 1 столову ложку кунжуту на день. Причому цю кількість потрібно розтягнути на три-чотири прийоми їжі. Кунжут можна вживати як у натуральному вигляді, так і додавати до салатів та випічки. Його можна подрібнювати в кавомолці і в такому вигляді потроху додавати до страв.
Чорний кунжут, який зараз дуже популярний, не має жодних суттєвих відмінностей від білого. Хіба що він ароматніший і на смак трохи гірчить. У ньому також більше заліза і менше білка.
Вже з вересня українські пенсіонери можуть зіткнутися із важливими змінами. Розповідаємо, кого торкнуться нововведення.
З липня 2025 року всі аптеки, що беруть участь у програмі, зобов'язані укласти договір із…
Навіть досвідчені господині припускаються помилок, через які котлети стають гумовими або розвалюються. Розбираємо головні кулінарні…
Народження дитини в Україні наразі принесе більше фінансової підтримки. Верховна Рада ухвалила закон, який значно…
Деякі українські пенсіонери, котрі вимушено тимчасово живуть за кордоном, досі стикаються із загрозою припинення виплат.…
Поранення на війні ще не гарантія компенсації. Без потрібних довідок та точних формулювань у документах…