Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКоли треба оперувати катаракту і який кришталик кращий

Коли треба оперувати катаракту і який кришталик кращий

Этот материал также доступен на русском языке
Питання читачки: "Мені 50 років. Лікар сказав, що маю незрілу катаракту. Чи треба чекати, коли вона дозріє?"

Відповідає лікар-офтальмолог Сергій Риков:

– Не треба. Найкраще зробити операцію саме на цій стадії.

Катаракта (помутніння кришталика) буває вродженою, ускладненою (найчастіше травматичною), але у 95 відсотках випадків вона вікова і має певні стадії: початкова, незріла, зріла і перестигла.

До початкової стадії є ще одна, яка називається факосклерозом – зміна самої структури кришталика: він ще прозорий, але вже потовщений. Вимірюємо його товщину, щоб зрозуміти, чи може катаракта спричинити ускладнення, зокрема глаукому. Цього пацієнти мають боятися. Тому що основна причина виникнення глаукоми – невчасно прооперована катаракта.

– Чим небезпечна глаукома?

– Якщо потовщений кришталик перетискає шляхи відтоку рідини з ока, то підвищується внутрішньоочний тиск і може постраждати зоровий нерв. А це загрожує сліпотою. Але навіть якщо внутрішньоочний тиск у вас в нормі, операцію з приводу катаракти відкладати не варто. Ставиться плоский м’який кришталик, який виготовлено із спеціального пластику. Часто пацієнти запитують, який термін придатності такого кришталика, скільки років він прослужить? Він ставиться раз і назавжди і не потребує заміни.

– Які є види кришталиків?

– В Україні зареєстровано близько тридцяти. Є найпростіші, але досить якісні (монофокальні). У них людина добре бачить вдалину, а на близькій відстані користуватиметься окулярами. Біфокальні дозволяють бачити зблизька і на великій відстані, а на середній предмети будуть розмиті. «Найрозумніші» – мультифокальні кришталики. Останні забезпечують добрий зір на будь-якій відстані. Пацієнти кажуть: «Бачу, як у 18 років!»

– Одночасно оперують обидва ока?

– Дорослим ні. Це ризик. Ми боїмося, що приєднається інфекція, виникне ускладнення. Це залежить від якості роботи клініки (стерильність операційних, інструментів гарантована). Але у самого пацієнта бувають латентні (у сплячому стані) інфекції, які після операції можуть загостритися. У людей похилого віку це часто грибкові інфекції. Мінімальна перерва між операціями – тиждень. Найчастіше проводимо втручання амбулаторно. Протягом шести місяців після операції пацієнт залишається під наглядом.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні