Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаГрошіВетерану війни відмовили у виплаті допомоги до Дня незалежності: у чому причина...

Ветерану війни відмовили у виплаті допомоги до Дня незалежності: у чому причина і як досягти справедливості

Этот материал также доступен на русском языке
Ветерани війни та жертви нацистських переслідувань на початку травня традиційно отримували щорічну грошову виплату. Дату її отримання перенесли на День Незалежності. Але навіть із цією виплатою у ветеранів виникли проблеми.

«Прошу допомогти мені повернути 2600 гривень, які я мав отримати до Дня незалежності, як інвалід війни ІІІ групи. Цей статус я маю з 1998 року. Кожного року отримував відповідну допомогу до 9 травня. В минулому році цю виплату перенесли на серпень, але я її не отримав. В Пенсійному фонді повідомили, що я маю оновити посвідчення інваліда війни. Посвідчення я врешті-решт оновив, але гроші, які гарантувала мені держава, так і не отримав. Прошу вашої допомоги».

В. Некрасов, Миколаївська обл.

Щорічні разові виплати ветеранам війни передбачені Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». В 2023 році в закон були внесені зміни і тепер такі виплати здійснюються не в травні, а в серпні.

Нагадаємо, що в 2023 році виплати здійснювалися в таких розмірах:

особам з інвалідністю внаслідок війни І групи — 3100 гривень;

особам з інвалідністю внаслідок війни II групи — 2900 гривень;

особам з інвалідністю внаслідок війни III групи — 2700 гривень;

учасникам бойових дій — 1000 гривень.

Якщо людина вже перебуває на обліку в Пенсійному фонді, то такі виплати, зазвичай, нараховуються автоматично. Тим, хто з якихось причин не отримав виплату вчасно, надавалося право подати відповідну заяву до 1 листопада 2023 року.

На нашу думку, вимога поміняти ветеранське посвідчення була необґрунтованою, тому рішення щодо відмови у виплаті зазначеної допомоги рекомендуємо оскаржити.

З вашого листа так і не зрозуміло, чому саме допомогу не виплатили.

Вам необхідно отримати від місцевого Пенсійного фонду письмове пояснення, на якій підставі було ухвалено рішення не виплачувати грошову допомогу. Далі копію цього рішення разом з відповідною заявою можна надіслати до обласного управління. І вже залежно від результатів діяти далі, наприклад, подзвонити до контакт-центру ПФУ:

0-800-503-753,

або на Урядову «гарячу лінію»: 1545.

Описана історія виглядає наче якесь непорозуміння, тому ми впевнені, що питання можна вирішити і не доводячи справу до суду.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні