П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк правильно розпочати Великий піст?

Як правильно розпочати Великий піст?

Этот материал также доступен на русском языке
Настає Великий піст – час життя, час свободи.

Великий піст слід розпочати з пробачення образ

Пробачення – це звільнення. Людина, яка не зазнала такого звільнення, ще не жила. Настає Великий піст – час життя, час свободи. І не тільки напередодні посту ми повинні намагатися пробачити кривдників, весь піст стає для нас дверима у нове життя, де немає місця образам.

Будь-яка образа – ознака гордині, що укорінилася

Вона не дає можливості ставитися до своєї персони спокійно, без придихання, з гумором. Кожен погляд, кинутий у бік гордовитої людини, оцінюється нею критично і сприймається з особливою гостротою; будь-яка чужа думка, судження заперечуються, а критика доводить до неадекватної і часом шаленої реакції.

Важко жити гордовитим

Важко жити гордовитим. Та вони й не живуть, а несуть на собі тягар образ, оцінок, постійного роздратування. Притиснуті цим тягарем до землі, вони бачать тільки те, що в них під ногами, і не мають змоги подивитися довкола, озирнутися, поглянути на Небо.

Гнів і роздратування – ознаки гордовитої вдачі

Гнів і роздратування – ознаки гордовитої вдачі. Така людина думає про себе щось неймовірне, вважає себе вищою, кращою, гіднішою за інших. Безумовно, трапляються випадки, коли через когось ми втрачаємо рівновагу, але це все одно не виправдовує подібних спалахів.

Образа – хвороба душі

Образа – хвороба душі, відкрита рана, яка постійно болить, не дає дихати і відчувати на повну силу. Вона міцно сковує почуття та волю людини металевим обручем, не дозволяючи їм проявитися, оновитися.

Ми всі – створіння Божі

Ми всі – створіння Божі. І образа на когось з Його створінь падає тінню на Самого Творця. Безумовно, ця тінь аж ніяк не затемнює Спасителя, вона закриває Його від нас. Образою ми закриваємося від Бога. Образа отруює життя, вбиває радість, робить людину нещасною. Порятунок від неї – початок порятунку людини.

Великий піст – час плідної роботи над своїми гріхами

Нехай Великий піст стане часом плідної роботи над своїми гріхами, нехай образа буде викорчувана із серця назавжди як руйнівна та вбивча сила. Нехай радість про Господа витіснить усі печалі з наших сердець і допоможе вдягнутися в шати нового життя у Христі.

ДО ВІДОМА. Великий піст у 2024 році – з 18 березня по 4 травня (за новоюліанським та юліанським календарями).

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні