П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо церква згадує у неділю про страшний суд?

Що церква згадує у неділю про страшний суд?

Этот материал также доступен на русском языке
Неділя за тиждень до Великого посту здобула назву неділі Страшного суду, або тижня Страшного суду. Неділя про страшний суд цього року – 10 березня – спіпадає за новоюліанським та юліанським календарями.

Так вийшло, що передпісний святковий час, який прийнято у нас називати Масляною і який є з давніх-давен веселощами, збігається з іще більш давнім звичаєм Церкви – у цей час читати Євангеліє про Суд Божий і розмірковувати про Суд.

Зараз часто говорять, що наша земля тендітна, може легко загинути, і цілком може так статися, що ми з вами станемо свідками загибелі світу. Справді, природні сили, які створив Господь, – це сліпі сили, байдужі до добра і зла. Випущені з-під контролю, вони можуть змести зі свого шляху все живе. Перш ніж з’явилися життя і людина, з’явились ці сили – сили стихії, води, вогню – і вони не мають жалю. Коли лавина котиться з гори, вона може поховати під собою і село, і місто, і людей, і будинки. І ураган, що прийшов з моря, може занапастити сотні й тисячі життів.

Живі істоти не такі. Мисливці не раз бачили, як вовчиця-мати жертвувала власним життям, аби тільки врятувати дитинча. Як тварини вступали у нерівний бій з хижаками, щоб захистити своїх дітей. Звірі можуть переживати страх, радість, любов, вдячність, вони не мають байдужості. Звичайно, їхні почуття не схожі на людські, але все ж таки ми знаємо, що живі істоти здатні допомагати одна одній. Коли вирує пожежа в тайзі, рятуються всі тварини, і в цей час вовк біжить поруч із оленем і не чіпає його.

Багато можна навести прикладів того, як допомагають одне одному тварини та рослини. Але ми з вами – люди, і найбільший гріх проти нашої людської гідності – це байдужість, коли ми стаємо подібними до стихії, або каменю холодного, або вогню пожираючого, або води, що топить. Ця байдужість є приниженням людини, яка створена не тільки розумною, але й такою, що відчуває, переживає, здатна співчувати іншій людині.

І Господь наводить нам притчу про те, як судитимуть кожного з нас і всіх людей: за якою ознакою та яким мірилом Цар Небесний ділить усіх на чорних та білих – як пастух розділяє в череді козлів від овець. У чому ж Він звинувачує тих, кого поставив у лівий бік? У тому, що вони були байдужі: «Ви бачили Мене хворим і не відвідали, бачили голодним і не нагодували, бачили стражденним і не підтримали». А тим, хто стоїть біля Нього з правого боку, каже: «Прийдіть, благословенні Мого Отця, бо ви Мене нагодували, Мене втішили і підтримали». А ті, інші, кажуть: «Господи, коли ж ми бачили Тебе нужденним і стражденним?» І Він відповідає їм: «Те, що ви зробили чи не зробили Моїм меншим братам, тобто своїм братам і сестрам, то ви зробили чи не зробили Мені». Це головний і основний закон життя євангельського.

Зауважте, що Господь каже, що Суддя збирає всі народи, всі мови. Це означає, що люди можуть бути і язичниками, і невіруючими, але за сумлінням своїм кожна людина цей закон знає. Кожен віруючий повинен зрозуміти, що якщо він залишається байдужим перед злом і стражданням, то він тим самим зраджує свого Господа. А той, хто не знає Бога, відчуває, що він зраджує себе, своє сумління, якусь високу правду. Отже, цей закон поширюється на усіх.

Господь говорить нам: «Мало вимовляти слова – любов, доброта, доброзичливість. Любов має бути дієвою, у чомусь проявлятися в житті».

Тому будемо просити у Господа, щоб Він дав нам сил, щоб Він дав нам свою печатку Божественну в серці, щоб ми не залишалися байдужими, як вода, як камінь, щоб ми були живими людьми, які реагують на страждання і потребу тих, хто нас оточує.

І ще одне. У притчі люди діляться на чорних і білих, а найчастіше буває так, що в нас живе і чорний, і білий, і байдужий, і чуйний, тому іноді поділ і боротьба відбуваються в одному людському серці. Тож нехай же переможе в нас ось цей білий, світлий, добрий, любовний початок, щоб ми почули голос нашого Господа: «Прийдіть, благословенні Мого Отця, успадкуйте Царство, приготоване вам від створення світу».

ДО ВІДОМА. Неділя про страшний суд цього року – 10 березня – за новоюліанським та юліанським календарями.

За проповіддю священика Олександра Меня

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні