П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкщо очі весь час сверблять: про що це говорить і чи варто...

Якщо очі весь час сверблять: про що це говорить і чи варто йти до лікаря

Этот материал также доступен на русском языке
Чому можуть свербіти очі і в яких випадках треба поспішити до фахівця, розповіла лікарка-терапевтка вищої категорії Ганна Кондратьєва.

Які симптоми є небезпечними?

Час від часу очі сверблять у всіх – це нормальне явище, яке можуть спровокувати надто сухе повітря, дим, недосипання або довга робота за комп’ютером. Такий симптом виникає ситуативно і зазвичай самостійно минає при усуненні подразнюючого фактора.

Але якщо очі або повіки сверблять сильно і регулярно, а також є супутні симптоми: різь і болісні відчуття, почервоніння слизової оболонки, набряк або лущення повік, сльозотеча, зниження гостроти зору, потрібно терміново звернутися по консультацію до лікаря.

Чому виникає проблема

Основні причини, що викликають свербіж очей і повік, це:

  •  алергія (супутні симптоми – сильний нежить, закладеність носа, чхання, сльозотеча);
  •  бактеріальний або вірусний кон’юнктивіти (при цьому виникають відчуття піску, біль і різь в очах, почервоніння слизової оболонки, гнійні виділення в куточках очей);
  •  «синдром сухого ока», внаслідок чого очі червоніють, пересихають і починають свербіти (в основному спостерігається у тих, хто багато часу проводить перед екраном монітора, а також у людей похилого віку через вікове порушення роботи слізних залоз);
  •  демодекоз: захворювання, що викликається мікроскопічним кліщем демодексом (крім свербіння, пацієнти також скаржаться на відчуття стороннього тіла в оці, випадіння вій, лущення і відчуття стягнутості повік);
  •  запальні захворювання повік: блефарит, дерматит, ячмінь, мейбоміт (супутні симптоми – світлочутливість, почервоніння, потовщення та лущення країв повік, утворення на них висипань і кірок, випадіння вій).

Крім того, свербіж очей і повік провокує перенапруження очей, потрапляння в них стороннього тіла (вії, порошини, мошки), неправильно підібрані окуляри або лінзи.

Рідше свербіж очей пов’язаний з аутоімунними патологіями, цукровим діабетом, порушенням роботи ШКТ, печінки, щитовидної залози.

Яке лікування призначають?

При тривалому дискомфорті в очах слід звернутися до лікаря-офтальмолога. Він проведе первинне обстеження, поставить попередній діагноз і за необхідності направить до інших вузьких фахівців: алерголога, дерматолога, гастроентеролога або ендокринолога.

Метод лікування залежить від причини, що спричинила свербіж. Так, при алергії призначаються антигістамінні препарати і дієта, при синдромі сухого ока – спеціальні зволожуючі краплі та компреси, при кон’юнктивітах, блефаритах та демодекозі – антибактеріальні засоби, мазі, промивання очей, в ускладнених випадках – прийом глюкокортикостероїдів.

Допоможуть зарядка для очей і трав’яні компреси

Якщо очі сверблять не завжди і інших тривожних симптомів немає, спробуйте впоратися з проблемою самостійно:

  •  якщо ви багато читаєте, займаєтеся рукоділлям, регулярно робіть перерви і просту зарядку для очей (зажмурювання, моргання, обертання за годинниковою стрілкою і роти);
  • – при дискомфорті в очах робіть на повіки компреси з пакетиків ромашки або чорного чаю, теплим відваром ромашки можна також промивати запалені очі і повіки;
  •  якщо у вас є схильність до алергії, частіше проводьте вдома вологе прибирання, виключіть з меню основні алергенні продукти (мед, цитрусові, горіхи, шоколад, каву);
  • у сонячну погоду обов’язково носіть сонцезахисні окуляри;
  • ретельно дотримуйтеся особистої гігієни: не тріть очі руками, не користуйтеся чужими рушниками, для очищення повік використовуйте одноразові спонжі.

Ірина Кадченко

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні