Статті

Як смачно та правильно харчуватися при проблемах зі здоров’ям: меню для людей із зубними протезами

Скористайтеся рекомендаціями лікарів та нутриціологів при складанні свого раціону.

Меню для людей із зубними протезами

При неповноцінному пережовуванні їжі у людей старшого віку підвищується ризик уповільнення метаболізму та розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту. Щоб цього не допустити, необхідно дотримуватися особливої дієти з м’якої їжі:

  • пюре з овочів і фруктів,
  • запечені овочі,
  • каші, супи, смузі,
  • свіжий хлібний м’якуш з олією,
  • будь-які молочні продукти – для збагачення організму кальцієм і білком.

Грибний суп із соусом бешамель

Печериці – 250 грамів, гаряча вода – 450 мілілітрів, цибуля – 1 штука, вершкове масло – 3 столові ложки, борошно – 4 столові ложки, молоко – 500 мілілітрів, приправа для бульйонів і сіль – за смаком.

  • Гриби нарізати тонкими скибочками. Викласти в сотейник, додати воду, приправу, подрібнену цибулю і довести до кипіння. Зменшити вогонь, накрити кришкою і варити ще 20 хвилин.
  • На середньому вогні розтопити вершкове масло, додати борошно і перемішати. Тонкою цівкою влити молоко і, постійно помішуючи, довести соус до загусання.
  • Викласти соус до грибів, перемішати, посолити і перебити блендером.

Пшонка з тушкованими овочам

Пшоняна крупа – 1 склянка, окріп – 3 склянки, цибуля – 1 штука, морква – 1 штука, корінь селери – 100 грамів, помідори – 2 штуки, вершкове масло – 30 грамів, часник – 2 зубчики, цукор – 2 щіпки, сіль – 1 чайна ложка, рослинна олія та зелень – за смаком.

  • Помідори бланшувати, зняти шкірку і нарізати м’якоть кубиками.
  • У ситечко пересипати крупу, залити гарячою водою на 10 хвилин, потім промити.
  • Цибулю також порізати кубиками і обсмажити в олії на невеликому вогні до прозорості.
  • Моркву нарізати соломкою, корінь селери – невеликими кубиками і додати до цибулі.
  • Всипати в овочі цукор, перемішати і смажити ще п’ять хвилин.
  • Прямо в сковороду подрібнити часник і рівномірно всипати крупу.
  • Посолити і залити окропом, але так, щоб вміст у сковороді не змішався.
  • Довести до кипіння і під закритою кришкою варити 15 хвилин на маленькому вогні.
  • Потім додати в кашу вершкове масло і дати ще п’ять хвилин томитися під кришкою.
  • Наприкінці додати рубану зелень і подрібнені томати. Вимкнути вогонь і залишити кашу на 20 хвилин.

Новое на сайте

  • Новини

В Україні з’явилося нове свято 20 листопада: що відтепер відзначаємо

Цього року 20 листопада в Україні вперше вперше святкують дату, яку раніше відзначали у червні.

20/11/2025 09:13
  • Новини

Про що найбільше шкодують люди після 60 років: три головні життєві уроки

Сорок чоловіків і жінок віком від 60 до 75 років відверто поділилися, про що шкодують…

20/11/2025 07:29
  • Новини

«Карітас» підтримує українців: хто може розраховувати на грошову допомогу в грудні

Грошова підтримка від «Карітасу». У яких регіонах країни діють програми фіндопомоги від благодійної організації та…

20/11/2025 06:30
  • Новини

Готуємо закуску ресторанного рівня із звичайнісіньких продуктів: печінковий рулет з грибами

Зі звичайної курячої печінки можна приготувати страву ресторанного рівня. Такий рулет виглядає ошатно, відмінно ріжеться…

20/11/2025 05:31
  • Новини

Температура піднімається, дощ і сніг відступають: якою буде погода 20 листопада

З четверга в Україні починається потепління. Синоптики оновили прогноз по регіонах.

19/11/2025 22:30
  • Новини

Геомагнітний удар 20 листопада: прогноз і ризики для здоров’я

У четвер очікуються потужні коливання магнітного поля. Що завтра радять робити лікарі і від чого…

19/11/2025 21:30