Статті

Як смачно та правильно харчуватися при проблемах зі здоров’ям: меню для людей із зубними протезами

Скористайтеся рекомендаціями лікарів та нутриціологів при складанні свого раціону.

Меню для людей із зубними протезами

При неповноцінному пережовуванні їжі у людей старшого віку підвищується ризик уповільнення метаболізму та розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту. Щоб цього не допустити, необхідно дотримуватися особливої дієти з м’якої їжі:

  • пюре з овочів і фруктів,
  • запечені овочі,
  • каші, супи, смузі,
  • свіжий хлібний м’якуш з олією,
  • будь-які молочні продукти – для збагачення організму кальцієм і білком.

Грибний суп із соусом бешамель

Печериці – 250 грамів, гаряча вода – 450 мілілітрів, цибуля – 1 штука, вершкове масло – 3 столові ложки, борошно – 4 столові ложки, молоко – 500 мілілітрів, приправа для бульйонів і сіль – за смаком.

  • Гриби нарізати тонкими скибочками. Викласти в сотейник, додати воду, приправу, подрібнену цибулю і довести до кипіння. Зменшити вогонь, накрити кришкою і варити ще 20 хвилин.
  • На середньому вогні розтопити вершкове масло, додати борошно і перемішати. Тонкою цівкою влити молоко і, постійно помішуючи, довести соус до загусання.
  • Викласти соус до грибів, перемішати, посолити і перебити блендером.

Пшонка з тушкованими овочам

Пшоняна крупа – 1 склянка, окріп – 3 склянки, цибуля – 1 штука, морква – 1 штука, корінь селери – 100 грамів, помідори – 2 штуки, вершкове масло – 30 грамів, часник – 2 зубчики, цукор – 2 щіпки, сіль – 1 чайна ложка, рослинна олія та зелень – за смаком.

  • Помідори бланшувати, зняти шкірку і нарізати м’якоть кубиками.
  • У ситечко пересипати крупу, залити гарячою водою на 10 хвилин, потім промити.
  • Цибулю також порізати кубиками і обсмажити в олії на невеликому вогні до прозорості.
  • Моркву нарізати соломкою, корінь селери – невеликими кубиками і додати до цибулі.
  • Всипати в овочі цукор, перемішати і смажити ще п’ять хвилин.
  • Прямо в сковороду подрібнити часник і рівномірно всипати крупу.
  • Посолити і залити окропом, але так, щоб вміст у сковороді не змішався.
  • Довести до кипіння і під закритою кришкою варити 15 хвилин на маленькому вогні.
  • Потім додати в кашу вершкове масло і дати ще п’ять хвилин томитися під кришкою.
  • Наприкінці додати рубану зелень і подрібнені томати. Вимкнути вогонь і залишити кашу на 20 хвилин.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 6 жовтня

Понеділок очікується в Україні переважно хмарним, вологим. Сонця не буде над усією територією.

05/10/2025 23:48
  • Новини

З жовтня житимемо за новим часом: починаємо готуватися

В останню неділю жовтня ми традиційно переходимо на зимовий час. Як безболісно пережити зміну звичного…

05/10/2025 22:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 6 жовтня 2025 року: до Землі наближаються два потоки плазми

Два потоки плазми прямують до Землі. Передбачається, що вони дістануться нашої планети не раніше 7…

05/10/2025 21:57
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 6 по 12 жовтня: від спалахів емоцій до тепла примирення

Гороскоп на тиждень з 6 по 12 жовтня обіцяє бурю емоцій, глибокі розмови та несподівані…

05/10/2025 20:43
  • Новини

Яка цибуля найкорисніша: вибираємо найбільш підходящу цибулю для імунітету та судин

Біла, жовта або фіолетова цибуля — яка з них корисніша? Дієтологи пояснюють, як правильно використовувати…

05/10/2025 19:58
  • Статті

Чи варто вірити снам: що каже православ’я

Що таке сновидіння? Священик відповідає на складне питання про духовну природу снів.

05/10/2025 18:31