Скористайтеся рекомендаціями лікарів та нутриціологів при складанні свого раціону.
- Як смачно і правильно харчуватись при різних хворобах: страви при проблемах із шлунково-кишковим трактом.
- Смачне та правильне харчування при різних хворобах: раціон під час грипу та застуди.
- Смачне та раціональне харчування при різних хворобах: дієта при проблемах із серцем та судинами.
Меню для людей із зубними протезами
При неповноцінному пережовуванні їжі у людей старшого віку підвищується ризик уповільнення метаболізму та розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту. Щоб цього не допустити, необхідно дотримуватися особливої дієти з м’якої їжі:
- пюре з овочів і фруктів,
- запечені овочі,
- каші, супи, смузі,
- свіжий хлібний м’якуш з олією,
- будь-які молочні продукти – для збагачення організму кальцієм і білком.
Грибний суп із соусом бешамель
Печериці – 250 грамів, гаряча вода – 450 мілілітрів, цибуля – 1 штука, вершкове масло – 3 столові ложки, борошно – 4 столові ложки, молоко – 500 мілілітрів, приправа для бульйонів і сіль – за смаком.
- Гриби нарізати тонкими скибочками. Викласти в сотейник, додати воду, приправу, подрібнену цибулю і довести до кипіння. Зменшити вогонь, накрити кришкою і варити ще 20 хвилин.
- На середньому вогні розтопити вершкове масло, додати борошно і перемішати. Тонкою цівкою влити молоко і, постійно помішуючи, довести соус до загусання.
- Викласти соус до грибів, перемішати, посолити і перебити блендером.
Пшонка з тушкованими овочам
Пшоняна крупа – 1 склянка, окріп – 3 склянки, цибуля – 1 штука, морква – 1 штука, корінь селери – 100 грамів, помідори – 2 штуки, вершкове масло – 30 грамів, часник – 2 зубчики, цукор – 2 щіпки, сіль – 1 чайна ложка, рослинна олія та зелень – за смаком.
- Помідори бланшувати, зняти шкірку і нарізати м’якоть кубиками.
- У ситечко пересипати крупу, залити гарячою водою на 10 хвилин, потім промити.
- Цибулю також порізати кубиками і обсмажити в олії на невеликому вогні до прозорості.
- Моркву нарізати соломкою, корінь селери – невеликими кубиками і додати до цибулі.
- Всипати в овочі цукор, перемішати і смажити ще п’ять хвилин.
- Прямо в сковороду подрібнити часник і рівномірно всипати крупу.
- Посолити і залити окропом, але так, щоб вміст у сковороді не змішався.
- Довести до кипіння і під закритою кришкою варити 15 хвилин на маленькому вогні.
- Потім додати в кашу вершкове масло і дати ще п’ять хвилин томитися під кришкою.
- Наприкінці додати рубану зелень і подрібнені томати. Вимкнути вогонь і залишити кашу на 20 хвилин.