Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яБез грошей до лікаря: в Україні таке можливо?

Без грошей до лікаря: в Україні таке можливо?

Этот материал также доступен на русском языке
За лікування в Україні треба платити. Саме так вважають багато українців, але це не зовсім так. Є медичні послуги, які надаються безкоштовно. І про це має знати кожен.

Люди досі думають, що в Україні неможливо лікуватися безкоштовно, хоча держава гарантує українцям фінансову підтримку у медичному обслуговуванні ще з 2018 року.

Проблема в тому, що дехто зовсім не знає про гарантовані безоплатні послуги, а дехто звертається, але не може їх отримати.

Тож які медичні послуги держава може оплатити пацієнту, а які – все ж ні? Давайте розбиратися.

Безоплатні медпослуги: «оголосіть весь перелік, будь ласка!»

За даними Національної служби здоров’я України (НСЗУ), сьогодні українці мають право на такі безоплатні медпослуги:

  • екстрена допомога (виклик швидкої);
  • первинна допомога (приймання «сімейника»);
  • вторинна допомога (прийом у вузьких спеціалістів);
  • амбулаторні послуги;
  • лікування у стаціонарі;
  • реабілітація;
  • послуги пологових будинків;
  • послуги паліативних центрів;
  • відшкодування вартості деяких лікарських засобів (програма «Доступні ліки»).

Всі безоплатні послуги зібрані у конкретні пакети медичних гарантій (ПМГ), всього їх сьогодні 44. Тут є практично все: від здачі простих аналізів крові до лікування інсульту та навіть трансплантації органів.

Тобто, за законом, майже будь-яка медична послуга може стати безкоштовною. Головна умова — на неї має бути направлення від сімейного лікаря, з яким у пацієнта укладена декларація.

На гарячій лінії НСЗУ запевняють, що отримати безкоштовні послуги інколи можна навіть без декларації із «сімейником», але тільки у тому випадку, коли сталася ургентна ситуація.

Планові обстеження без декларації все одно зробити неможливо. Тому краще все ж таки знайти свого сімейного лікаря та спитати в нього, яке лікування ви можете отримати безкоштовно від держави, бо медреформа в Україні дійсно працює, «гроші йдуть за пацієнтом», але для цього потрібно прикласти чимало зусиль.

 

Розбираємося на прикладі регіону

Наші колеги з «Одеського життя» дізналися, як ця система працює в їхньому місті. Там є безліч медичних послуг, які дійсно можна отримати безоплатно. І в першу чергу — це первинна допомога, тобто приймання сімейного лікаря та стандартний пакет аналізів.

Приймання вузьких спеціалістів, вакцинація, ведення вагітності, похід до травмпункту, складні операції, лікування онкології та навіть трансплантація органів також можуть бути безкоштовними. Головне — знайти медичний заклад, який співпрацює із НСЗУ за конкретним пакетом медичних гарантій.

Лікування безоплатне, але не всюди. Куди ж звертатися пацієнтам?

Проблема ж полягає в тому, що наявність конкретних безоплатних послуг залежить від того, на який з 44 пакетів певний медзаклад у певному місті підпише договір із НСЗУ. На практиці, на деякі пакети договори просто не підписують. Наприклад, ваша поліклініка може укласти договір із НСЗУ на проведення гастроскопії, а от договір на МРТ – ні.

Ще одна проблема державних гарантій — на деякі послуги й обстеження доводиться чекати. Наприклад, термін очікування на КТ може сягати місяця. Чим менше закладів в місті працюють за конкретним ПМГ, тим довше буде черга на отримання послуги, що входить у цей пакет.

Є декілька направлень, за якими отримати безоплатну медичну допомогу вкрай складно. Наприклад, послуги стоматолога. За даними НСЗУ від 9 лютого 2024 року, із 3 389 закладів по всій країні безоплатну стоматологічну допомогу надають лише 228.

Якщо у вашому місті немає медустанови, яка надає конкретну послугу безоплатно, а в іншому місті — є, ви можете поїхати в будь-який куточок України зі своїм направленням та отримати гарантоване державою лікування.

З НСЗУ також працює багато приватних клінік. Проте не варто боятися, що вам нав’яжуть додаткові платні послуги. Головне – направлення від лікаря, яке надають безкоштовно, а до кого йти з цим направленням – обирає пацієнт.

Це скорочена версія матеріалу Віри Корольченко для «Одеського життя». Більш детально про безоплатні медичні послуги в Україні ви можете прочитати за посиланням.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні