Статті

Смачне та правильне харчування при різних хворобах: раціон під час грипу та застуди

Які страви допоможуть зміцнити здоров’я? Скористайтеся рекомендаціями лікарів та нутриціологів при складанні свого раціону.

Раціон під час грипу та застуди

Правильний раціон може допомогти навіть у реабілітації при інфекційних або сезонних захворюваннях.

Головне, при грипі або застуді не перевантажувати травну систему:

  • підсушений хліб,
  • знежирені м’ясні, рибні або овочеві бульйони, пюре,
  • парові котлети або тефтелі,
  • яйця некруто і омлет,
  • кисломолочні напої, сир помірної жирності,
  • протерті каші з рису, манної та гречаної круп,
  • овочі та фрукти,
  • чай, розведені соки і морси, цукор, мед, варення, джем, мармелад.

Бульйон з фрикадельками та лимоном

Куряче філе – 500 грамів, цибуля – 1 штука, часник – 1-2 зубчики, морква – 1 штука, лавровий лист – 1 штука, перець горошком – 3 штуки, вода – 2 літри, зелень, лимон, сіль та приправа для бульйону – за смаком.

  • Куряче філе, половинку цибулі та часник пропустити через м’ясорубку, змішати з дрібно нарізаною зеленню і зліпити невеликі фрикадельки.
  • У каструлю з підсоленою водою покласти другу половинку цибулі, шматочки моркви, лавровий лист, перець горошком і поставити на сильний вогонь.
  • Після закипання опустити у воду фрикадельки, посолити або додати приправу за смаком. Зменшити вогонь до слабкого і варити бульйон 40 хвилин.
  • До готової страви додати рубану зелень і трохи лимонної цедри, а при подачі покласти часточку лимона.

Кукурудзяна каша на молоці з гарбузом

М’якуш гарбуза – 500 грамів, крупа кукурудзяна – 150 грамів, молоко – 500 мілілітрів, масло вершкове – 60 грамів, цукор – 1-2 столові ложки, сіль – 0,5 чайної ложки, вода – 250 мілілітрів.

  • Очищений гарбуз нарізати невеликими шматочками.
  • У каструлю з товстим дном влити молоко та воду. Викласти нарізаний гарбуз і поставити на середній вогонь.
  • Після закипання зменшити вогонь, накрити кришкою і готувати гарбуз приблизно 15 хвилин до м’якості.
  • Готовий гарбуз розім’яти, повернути на вогонь і довести до кипіння.
  • У каструлю додати промиту кукурудзяну крупу. Після закипання зменшити вогонь і постійно перемішуючи, готувати кашу приблизно 20 хвилин.
  • Наприкінці готування додати цукор, сіль та вершкове масло.
  • Кашу добре перемішати, зняти з вогню і укутати рушником на 15 хвилин.

Новое на сайте

  • Новини

Лічильник без повірки – гроші на вітер: як уникнути переплат за газ

Багато українців не знають, що прострочена перевірка газового лічильника може обернутися значними переплатами.

14/10/2025 23:29
  • Новини

Погода в Україні на середу, 15 жовтня

Синоптик Наталка Діденко так говорить про погоду в середу: "Холодна погода, місцями навіть із нулями…

14/10/2025 22:42
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 15 жовтня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Що про це говорять астрофізики?

14/10/2025 22:13
  • Новини

Кістковий бульйон: здоров’я у тарілці чи просто смачний міф?

Кістковий бульйон називають рідким золотом і приписують йому чи не магічні властивості. Але як це…

14/10/2025 21:39
  • Новини

4,37 мільйона українців під захистом Євросоюзу, де їх найбільше

Українці продовжують шукати захист у країнах ЄС: влітку 2025 року їх побільшало на 31 тисячу.…

14/10/2025 20:59
  • Новини

«Чушка Бюрек» – чому варто їсти і як приготувати з болгарського перцю

Рецепт «Чушка Бюрек» - смачний і корисний спосіб включити болгарський перець до раціону, особливо в…

14/10/2025 19:59