Статті

Смачне та правильне харчування при різних хворобах: раціон під час грипу та застуди

Які страви допоможуть зміцнити здоров’я? Скористайтеся рекомендаціями лікарів та нутриціологів при складанні свого раціону.

Раціон під час грипу та застуди

Правильний раціон може допомогти навіть у реабілітації при інфекційних або сезонних захворюваннях.

Головне, при грипі або застуді не перевантажувати травну систему:

  • підсушений хліб,
  • знежирені м’ясні, рибні або овочеві бульйони, пюре,
  • парові котлети або тефтелі,
  • яйця некруто і омлет,
  • кисломолочні напої, сир помірної жирності,
  • протерті каші з рису, манної та гречаної круп,
  • овочі та фрукти,
  • чай, розведені соки і морси, цукор, мед, варення, джем, мармелад.

Бульйон з фрикадельками та лимоном

Куряче філе – 500 грамів, цибуля – 1 штука, часник – 1-2 зубчики, морква – 1 штука, лавровий лист – 1 штука, перець горошком – 3 штуки, вода – 2 літри, зелень, лимон, сіль та приправа для бульйону – за смаком.

  • Куряче філе, половинку цибулі та часник пропустити через м’ясорубку, змішати з дрібно нарізаною зеленню і зліпити невеликі фрикадельки.
  • У каструлю з підсоленою водою покласти другу половинку цибулі, шматочки моркви, лавровий лист, перець горошком і поставити на сильний вогонь.
  • Після закипання опустити у воду фрикадельки, посолити або додати приправу за смаком. Зменшити вогонь до слабкого і варити бульйон 40 хвилин.
  • До готової страви додати рубану зелень і трохи лимонної цедри, а при подачі покласти часточку лимона.

Кукурудзяна каша на молоці з гарбузом

М’якуш гарбуза – 500 грамів, крупа кукурудзяна – 150 грамів, молоко – 500 мілілітрів, масло вершкове – 60 грамів, цукор – 1-2 столові ложки, сіль – 0,5 чайної ложки, вода – 250 мілілітрів.

  • Очищений гарбуз нарізати невеликими шматочками.
  • У каструлю з товстим дном влити молоко та воду. Викласти нарізаний гарбуз і поставити на середній вогонь.
  • Після закипання зменшити вогонь, накрити кришкою і готувати гарбуз приблизно 15 хвилин до м’якості.
  • Готовий гарбуз розім’яти, повернути на вогонь і довести до кипіння.
  • У каструлю додати промиту кукурудзяну крупу. Після закипання зменшити вогонь і постійно перемішуючи, готувати кашу приблизно 20 хвилин.
  • Наприкінці готування додати цукор, сіль та вершкове масло.
  • Кашу добре перемішати, зняти з вогню і укутати рушником на 15 хвилин.

Новое на сайте

  • Новини

Буряк зі світлими кільцями всередині: у чому причина та як з цим боротися

Інколи замість рівного кольору буряк дивує білими кільцями всередині. Чому це відбувається та як цього…

25/08/2025 15:00
  • Новини

Субсидії точно не буде: українців попередили, кому відміняти допомогу на оплату комуналки

Житлова субсидія в Україні – важливий інструмент державної підтримки громадян у сплаті комунальних послуг. Однак,…

25/08/2025 14:40
  • Новини

Медовик на сковороді: улюблений торт без духовки за мінімум часу

Смачний торт можна приготувати і без духовки! Спробуйте простий рецепт медовика, який можна приготувати на…

25/08/2025 14:20
  • Новини

Пенсійний фонд пояснив: чому блокують пенсії українцям і як відновити виплати

У 2025 році в Україні змінився порядок виплат пенсій для громадян, які тривалий час перебувають…

25/08/2025 13:58
  • Статті

Друкарня Aladdin Print – сучасні рішення для друку

Обслуговуємо клієнтів із Києва та Одеси з доставкою по всій Україні. Якісна поліграфія поряд із…

25/08/2025 13:43
  • Новини

Плюс понад 5000 гривень до пенсії: хто має право на гарантовані доплати у 2025 році

Частина пенсіонерів мають право на спеціальні доплати до пенсії в розмірі кількох тисяч гривень. У…

25/08/2025 13:25